Начало Новини Контакти Стани член на сдружението
Главно Меню
Търсене



Новини : Нова книга в сектора за сигурност
на 2009/4/5 19:00:00

На 3 април 2009 г. в хотел „Радисън” бе представена книгата „Сигурност и обществен ред. Състояние, проблеми, перспективи.” с автори Бойко Славчев и Веселин Вучков. Книгата се издава с подкрепата на германската фондация „Конрад Аденауер” от издателството за правна литература „Фенея”.


И двамата автори са с богат опит в структурите на МВР. Юристи са по образование и основно занятие с множество самостоятелни и колективни публикации в областта на сигурността.

Книгата всъщност представлява тематичен подбор на техни статии и публикации основно в периодичния печат по актуални въпроси на сигурността и обществения ред през последните години.

Читателите ще забележат умението и на двамата автори да поднасят своите анализи по увлекателен и достъпен начин за широката публика за която са предназначени, без да страда научността и фактологията на разглежданите събития.

Нас 250-те страници представляват увлекателно четиво не само за специалисти в сектора на сигурността и отбраната, но и за широк кръг читатели изкушени от темата. В тези страници няма да намерите пикантерии и разкази за частни случай. По-скоро преобладават анализите и нещо повече предлагат се решения на важни и злободневни проблеми на обществото и държавата.

Когато затворите прочетена и последната страница на книгата, вероятно като мен, ще благодарите на авторите за смелата гражданска позиция, за това, че са имали и продължават да имат куража да говорят и пишат за слабостите на системата на сигурността, за слабости на законовата уредба в сектора, за слабости в Министерството на вътрешните работи, за проблемите около ДАНС, за незадоволителната статистика в сектора. Както споделя единия от авторите в една от статиите в книгата „… защото искам за това да се говори. Дори предпочитам да не бъда прав, вместо да мълча. И вместо да мълчим. …”. Повечето материали в книгата провокират към говорене, към съпричастност, към активност и действие за подобряване на средата за сигурност и обществения ред в страната. Този провокация към всички нас и примера на двамата автори е може би в основата на това полезно и навременно издание. Днес когато сме посочени от нашите партньори в Европа като неспособни да се справим с корупцията някои „бие камбаната” и ни подканва към съпричастност и повече отговорност на собствените ни действия.

Любознателния читател ще намери и любопитни статистически данни за Министерството на вътрешните работи, за числеността на служителите, размера на финансиране от брутния вътрешен продукт на страната, рейтинга на полицията и всичко това в сравнение с европейските стандарти.

Това е поредната книга в личната ми библиотека към която ще се връщам често. Препоръчвам я на всички, занимаващи се професионална в областта на сигурността, обществения ред и отбраната и на тези, които искат да се потопят в професионалните анализи на средата за сигурност и да получат експертна информация за актуалните проблеми в сектора.

Специална благодарност на представителите на фондация „Конрад Аденауер” в България, които направиха възможна срещата между читателите и книгата „Сигурност и обществен ред. Състояние, проблеми, перспективи.” с автори Бойко Славчев и Веселин Вучков.

Книгата вече може да се закупи на свободния пазар.

       Версия за печат
Коментарите са собственост на авторите. Ние не носим отговорност за тяхното съдържание.



От Галерията
Среща на випуск Родопски 1983 г., Арбанаси, гр. В. Търново,
Потребителски вход