Нова книга в сектора за сигурност

Дата 2009/4/5 19:00:00 | Категория: Новини

На 3 април 2009 г. в хотел „Радисън” бе представена книгата „Сигурност и обществен ред. Състояние, проблеми, перспективи.” с автори Бойко Славчев и Веселин Вучков. Книгата се издава с подкрепата на германската фондация „Конрад Аденауер” от издателството за правна литература „Фенея”.


И двамата автори са с богат опит в структурите на МВР. Юристи са по образование и основно занятие с множество самостоятелни и колективни публикации в областта на сигурността.

Книгата всъщност представлява тематичен подбор на техни статии и публикации основно в периодичния печат по актуални въпроси на сигурността и обществения ред през последните години.

Читателите ще забележат умението и на двамата автори да поднасят своите анализи по увлекателен и достъпен начин за широката публика за която са предназначени, без да страда научността и фактологията на разглежданите събития.

Нас 250-те страници представляват увлекателно четиво не само за специалисти в сектора на сигурността и отбраната, но и за широк кръг читатели изкушени от темата. В тези страници няма да намерите пикантерии и разкази за частни случай. По-скоро преобладават анализите и нещо повече предлагат се решения на важни и злободневни проблеми на обществото и държавата.

Когато затворите прочетена и последната страница на книгата, вероятно като мен, ще благодарите на авторите за смелата гражданска позиция, за това, че са имали и продължават да имат куража да говорят и пишат за слабостите на системата на сигурността, за слабости на законовата уредба в сектора, за слабости в Министерството на вътрешните работи, за проблемите около ДАНС, за незадоволителната статистика в сектора. Както споделя единия от авторите в една от статиите в книгата „… защото искам за това да се говори. Дори предпочитам да не бъда прав, вместо да мълча. И вместо да мълчим. …”. Повечето материали в книгата провокират към говорене, към съпричастност, към активност и действие за подобряване на средата за сигурност и обществения ред в страната. Този провокация към всички нас и примера на двамата автори е може би в основата на това полезно и навременно издание. Днес когато сме посочени от нашите партньори в Европа като неспособни да се справим с корупцията някои „бие камбаната” и ни подканва към съпричастност и повече отговорност на собствените ни действия.

Любознателния читател ще намери и любопитни статистически данни за Министерството на вътрешните работи, за числеността на служителите, размера на финансиране от брутния вътрешен продукт на страната, рейтинга на полицията и всичко това в сравнение с европейските стандарти.

Това е поредната книга в личната ми библиотека към която ще се връщам често. Препоръчвам я на всички, занимаващи се професионална в областта на сигурността, обществения ред и отбраната и на тези, които искат да се потопят в професионалните анализи на средата за сигурност и да получат експертна информация за актуалните проблеми в сектора.

Специална благодарност на представителите на фондация „Конрад Аденауер” в България, които направиха възможна срещата между читателите и книгата „Сигурност и обществен ред. Състояние, проблеми, перспективи.” с автори Бойко Славчев и Веселин Вучков.

Книгата вече може да се закупи на свободния пазар.




Тази статия идва от Сдружение на специалистите по боеприпаси в България
http://asabulgaria.com

Адресът на тази статия е:
http://asabulgaria.com/modules/news/article.php?storyid=60