Начало Новини Контакти Стани член на сдружението
Главно Меню
Търсене



(1) 2 3 4 ... 18 »
Новини : Книга "Енциклопедия на патроните за срелково оръжие" - Част II
на 2021/5/30 15:40:00

Книгата "Енциклопедия на патроните за стрелково оръжие" Част II е продължение на творческата дейност на авторите д-р инж. Красимир Петров и инж. Венцислев Велев и двамата офицери от запаса.

Коментари?
Новини : Пореден терористичен атентат в Турция
на 2016/3/13 20:58:07


28 са жертвите на експлозията в Анкара, вижте видео от момента на взрива

В мрежата се появи видео от мястото на експлозията, разтърсил турската столица малко преди 19 часа тази вечер. На кадрите се вижда как кола бавно приближава до автобус, в който, според информация на властите, е имало военни.

От видеото става ясно още, че експлозията е прогърмяла до автобусна спирка, на която е имало много хора. След взрива те тръгват да бягат панически.

На 200 метра от мястото, до което е взривена бомбата, се намира един от офисите на турския премиер Ахмет Давутоглу.

Мястото на експлозията е отцепено от полицията, всички хора са евакуирани заради опасност от втора експлозия. Броят на загиналите нарасна до 28. Ранените, които по последни данни са най-малко 75 души, са откарани в различни болници.

Върховния съвет по радиото и телевизията на Турция е обявил забрана за медийно отразяване от мястото на взрива.

undefined undefinedundefined

Коментари?
Новини : Нова книга за стареенето на барутите
  на 2015/11/4 11:40:00

Стареенето на барутите - актуален проблем не само за Въоръжените сили на Репубика България

През 2014 г. излезе книгата "Стареене на барутите" на колегата и член на Сдружението на специалистите по боеприпаси доц. д-р Ради Ганев, полковник от запаса, дипломиран инженер по химия и технология на взривните вещества от ВВАУ "Г. Димитров" в гр. Шумен.

Стареене на барутите

В книгата са събрани материали не само за стареенето на барутие, вследствие дългосрочното им съхранение, но и за способите за тяхната утилизация. Направен е преглед на работата на част от изследователските групи, занимаващи се с тази проблематика, както и самостоятелните достиженията на някои учени, изкушени от темата. Полезно четиво, допълващо палитрата от научни изследвания в тази специфична област на знаието, занимаваща се с изучаване на свойствата на бризантните взривни вещества, в частност на барутите и по-точно промените, които настъпват в тях след години съхранение, самостоятелно или в състава на боеприпаси.

Коментари?
Новини : Взрив в чешки завод за боеприпаси
на 2015/9/21 18:42:31

Взрив разтърси чешки завод за боеприпаси, има жертви

21 септември 2015


Взрив разтърси чешки завод за боеприпаси, има жертви

Най-малко един човек загина и трима са обявени за изчезнали след мощна експлозия, разтърсила оръжеен завод на компанията в чешкия град Влашим, на 60 км от столицата Прага, съобщи прессекретарят на пожарната на Централна Чехия Ладислав Голомчик, цитиран от ТАСС. "В резултат на трагедията е загинал най-малко един човек, трима души са изчезнали безследно. Това са само предварителни данни", съобщи той. Експлозията е станала в 12:45 ч. и след взрива не е избухнал пожар. Районът на Влашим, в който е избухнал взривът, е обявен за "зона с повишена опасност" и е отцепен от полицията. На мястото на трагедията са пристигнали спасители и пожарникари, но те не могат да влязат на територията на завода поради опасността експлозията да се повтори и очакват пристигането на сапьори. Заводът в град Влашим специализира в производството на патрони за спортни и ловни оръжия. Започнало е разследване на причините за случилото се.

Коментари?
Новини : Експлозия в Испания уби 5 души
на 2015/8/31 18:50:00

Експлозия в завод за фойерверки уби 5 души в Испания

31 август 2015 18:59

Пет души загинаха след експлозия в завод за фойерверки в Североизточна Испания. Шестима са ранени. Няколко души се издирват, съобщи полицията, цитирана от ТАСС. Взривът е избухнал около 14.00 часа (12:00 часа по Гринуич) в завода "Пиротекния Сарагосана" в малкия град Пинсеке, съобщи говорителка на полицията. Ранените са откарани в болница в град Сарагоса, център на провинцията, а полицията и пожарната претърсват района за изчезналите, добави тя.

Испанската телевизия съобщи, че продължаващите вторични взривове затрудняват операциите по издирването. В небето се издига стълб от бял дим, който се вижда от километри. Причините за експлозията се изясняват.

Източник: БТА

Коментари?
(1) 2 3 4 ... 18 »



От Галерията
АВ-тата празнуват
Потребителски вход