Начало Новини Контакти Стани член на сдружението
Главно Меню
ТърсенеНовини : Нова книга по боеприпаси
на 2008/9/9 11:50:00
Новини

Уважаеми колеги,
Съвсем наскоро излезе от печат поредна книга по боеприпаси от български автори.


Поради спецификата и тясната предметна област, книги по боеприпаси от български автори се появяват сравнително рядко
на пазара – не повече от една на 2-3 години. Въпросната книга представлява продължение на една дългогодишна традиция за издаване на справочници с данни за тактико-техническите характеристики на боеприпасите на въоръжение в Българската армия. (... виж Пълен текст ...)
ASA BulgariaНа специалистите добре е познат например зеления на цвят справочник по боеприпаси малък формат. С това поредно издание, заслуга на авторите полковник д-р инж. Николай Нейков и подполковник инж. Иван Сотиров, специалисти по боеприпаси от Генералния щаб на Българската армия, се продължава традицията и гилдията отново има своя справочник по боеприпаси, осъвременен и допълнен с нова и актуална информация. Освен традиционно присъстващата подробна информация за тактико-техническите и габаритно масови характеристики на боеприпасите от боекомплекта на въоръжението на днешните Въоръжени сили в справочника са дадени данни за взривните вещества, за маркировката на боеприпасите и техни елементи, за сроковете и начините на съхранение, за първи път е включен и богато илюстрован материал за българските и съответстващите им английска абревиатура на най-популярните видове боеприпаси и много друга полезна информация. Положените усилия на авторите да съберат най-полезната информация за специалистите по боеприпаси са успешни и те в голяма степен са постигнали целта си. Може би не е трябвало да бъдат изключвани от погледа им и боеприпасите към различните системи снети от въоръжение,. Такава информация би била особено полезна за предстоящия етап на утилизация на излишните за Българската армия боеприпаси.

Общото впечатление при разлистване на изданието е освен за много добра работа на авторите и на много добра работа на Военното издателство, използвало качествена хартия, много добре оформени твърди корици, здраво подшити коли (особено важно за Справочник) и пълноцветния печат. За стремежа на авторите за високо качество на изданието и достоверността на информацията е показателен факта, че началните страници на Справочника са запълнени от текста на Българския държавен военен стандарт БДС В 40106-96 „Боеприпаси. Термини и определения.”

Всичко това, уважаеми колеги, май е достатъчно да ви накара да потърсите и се сдобиете с поредното, ново и различно издание на Справочника по боеприпаси. Този Справочник е необходима, даже настолна книга не само на всеки специалист по боеприпаси и артилерийско въоръжение на служба или на работа във Въоръжените сили, но и по широк кръг читатели, курсанти, студенти, слушатели, колекционери или просто любители.

       Версия за печат
Коментарите са собственост на авторите. Ние не носим отговорност за тяхното съдържание.От Галерията
Боян Петков, Вальо Радев, Николай Нейков и братя Стойче
Потребителски вход