Нова книга по боеприпаси

Дата 2008/9/9 11:50:00 | Категория: Новини

Уважаеми колеги,
Съвсем наскоро излезе от печат поредна книга по боеприпаси от български автори.


Поради спецификата и тясната предметна област, книги по боеприпаси от български автори се появяват сравнително рядко
на пазара – не повече от една на 2-3 години. Въпросната книга представлява продължение на една дългогодишна традиция за издаване на справочници с данни за тактико-техническите характеристики на боеприпасите на въоръжение в Българската армия. (... виж Пълен текст ...)
ASA Bulgaria


На специалистите добре е познат например зеления на цвят справочник по боеприпаси малък формат. С това поредно издание, заслуга на авторите полковник д-р инж. Николай Нейков и подполковник инж. Иван Сотиров, специалисти по боеприпаси от Генералния щаб на Българската армия, се продължава традицията и гилдията отново има своя справочник по боеприпаси, осъвременен и допълнен с нова и актуална информация. Освен традиционно присъстващата подробна информация за тактико-техническите и габаритно масови характеристики на боеприпасите от боекомплекта на въоръжението на днешните Въоръжени сили в справочника са дадени данни за взривните вещества, за маркировката на боеприпасите и техни елементи, за сроковете и начините на съхранение, за първи път е включен и богато илюстрован материал за българските и съответстващите им английска абревиатура на най-популярните видове боеприпаси и много друга полезна информация. Положените усилия на авторите да съберат най-полезната информация за специалистите по боеприпаси са успешни и те в голяма степен са постигнали целта си. Може би не е трябвало да бъдат изключвани от погледа им и боеприпасите към различните системи снети от въоръжение,. Такава информация би била особено полезна за предстоящия етап на утилизация на излишните за Българската армия боеприпаси.

Общото впечатление при разлистване на изданието е освен за много добра работа на авторите и на много добра работа на Военното издателство, използвало качествена хартия, много добре оформени твърди корици, здраво подшити коли (особено важно за Справочник) и пълноцветния печат. За стремежа на авторите за високо качество на изданието и достоверността на информацията е показателен факта, че началните страници на Справочника са запълнени от текста на Българския държавен военен стандарт БДС В 40106-96 „Боеприпаси. Термини и определения.”

Всичко това, уважаеми колеги, май е достатъчно да ви накара да потърсите и се сдобиете с поредното, ново и различно издание на Справочника по боеприпаси. Този Справочник е необходима, даже настолна книга не само на всеки специалист по боеприпаси и артилерийско въоръжение на служба или на работа във Въоръжените сили, но и по широк кръг читатели, курсанти, студенти, слушатели, колекционери или просто любители.





Тази статия идва от Сдружение на специалистите по боеприпаси в България
http://asabulgaria.com

Адресът на тази статия е:
http://asabulgaria.com/modules/news/article.php?storyid=52