Начало Новини Контакти Стани член на сдружението
Главно Меню
Търсене



Новини : 50-годишен юбилей
на 2007/12/17 21:00:00
Новини

Поделението за утилизация на боеприпаси в Челопечене, създадено през 1957 г., отбелязва своя 50-годишен юбилей (виж пълният текст).

Поделението за утилизация на боеприпаси отбелязва своя 50-годишен юбилей

Майор Мирослав Митов разказва за дейността на поделението, което командва

"Поделението е създадено през 1957 г. с президентски указ и е било подчинено на тогавашното управление на трудовата повинност. След девет години, през 1966 г. преминава на подчинение на Министерството на отбраната. От самото начало на дейността си се е занимавало с разглобяване и унищожаване на изстрели, снаряди, които са забранени за стрелба, негодни за употреба, с изтекъл ресурс и бракувани.

През 2007 г. поделението навърши 50-годишен юбилей. В момента дейността на поделението се нарича утилизация на бойни припаси - това е новото название, което обхваща всички дейности, свързани с разснарядяването, обезопасяването, унищожаването и взривяването на бойни припаси, елементи за тях, изстрели, взриватели, гранати и други такива средства независимо от тяхната наличност и предназначение.

Боеприпасите от Втората световна война също са наша грижа.

Ако случайно се открият боеприпаси от Втората световна война, чийто ресурс отдавна е изтекъл, това не значи, че не биха могли да експлодират и евентуално да причинят произшествия. Ние извършваме обезопасяването, разглобяването и взривяването им, без значение от годината на производство и изтеклия им ресурс. Може ресурсът им да не е изтекъл, но те отдавна са излезли от употреба и бракувани.

Нашето поделение е малко, но е единствено в България за утилизация на боеприпаси.

Снимки Деси Масова и архив на поделението

Дори след началото на членството на България в НАТО естеството на дейност на нашето поделение не се е променила. Задачата ни е стандартна, както на всички подобни поделения в рамките на НАТО. Нашето поделение е едно от малкото в Българската армия, в което не са служили и не служат никакви войници, нито наборни, нито кадрови. Дейността ни е много специфична, тъй като от тези боеприпаси се извличат взривни вещества, тротил, барут, които са опасни. Фактът, че при нас не служат войници, е една до известна степен превантивна мярка, защото всеки е с различна психика... За това в поделението никога не е имало войници, то е окомплектовано само с граждански лица - специалисти в областта на пиротехниката, и военнослужещи - офицери и сержанти.

Веществата, които извличаме от боеприпасите - барут и тротил и други - се съхраняват на склад при нас и използваме за други цели в зависимост от процеса на работа.

Някои боеприпаси, които нямаме възможност да разглобим, се налага да взривяваме. Взривяването става с наши активни заряди от тротил. Утилизацията на боеприпасите е много обширно понятие и обхваща различните методи на разснарядяване - разглобяване и взривяване на боеприпаси. Вторичните добити материали най-често се използват в нашата дейност особено за взривяване. Нашето поделение е малко, но с нашата дейност всяка година допринасяме за намаляване на тези излишни боеприпаси, това е и една голяма и нелека задача пред Министерството на отбраната. Обемът на тези боеприпаси също е доста голям, а от друга страна нашето поделение е единственото в България, което се занимава и осъществява дейността по утилизация. Разполагаме с два полигона за утилизация на боеприпасите - за стрелкови (до 20 мм) и артилерийски. Имаме пещи, в които се изгарят боеприпасите, за които не съществува практическа възможност за разглобяване или се взривяват. Взривяването извършваме дистанционно с електродетонатор на активен заряд тротил в специална яма."

Записа Максим Генов

Разглобяване на боеприпасите.

Миг от ежедневието на поделението.

       Версия за печат
Коментарите са собственост на авторите. Ние не носим отговорност за тяхното съдържание.



От Галерията
Хорото 1
Потребителски вход