50-годишен юбилей

Дата 2007/12/17 21:00:00 | Категория: Новини

Поделението за утилизация на боеприпаси в Челопечене, създадено през 1957 г., отбелязва своя 50-годишен юбилей (виж пълният текст).

Поделението за утилизация на боеприпаси отбелязва своя 50-годишен юбилей

Майор Мирослав Митов разказва за дейността на поделението, което командва

"Поделението е създадено през 1957 г. с президентски указ и е било подчинено на тогавашното управление на трудовата повинност. След девет години, през 1966 г. преминава на подчинение на Министерството на отбраната. От самото начало на дейността си се е занимавало с разглобяване и унищожаване на изстрели, снаряди, които са забранени за стрелба, негодни за употреба, с изтекъл ресурс и бракувани.

През 2007 г. поделението навърши 50-годишен юбилей. В момента дейността на поделението се нарича утилизация на бойни припаси - това е новото название, което обхваща всички дейности, свързани с разснарядяването, обезопасяването, унищожаването и взривяването на бойни припаси, елементи за тях, изстрели, взриватели, гранати и други такива средства независимо от тяхната наличност и предназначение.

Боеприпасите от Втората световна война също са наша грижа.

Ако случайно се открият боеприпаси от Втората световна война, чийто ресурс отдавна е изтекъл, това не значи, че не биха могли да експлодират и евентуално да причинят произшествия. Ние извършваме обезопасяването, разглобяването и взривяването им, без значение от годината на производство и изтеклия им ресурс. Може ресурсът им да не е изтекъл, но те отдавна са излезли от употреба и бракувани.

Нашето поделение е малко, но е единствено в България за утилизация на боеприпаси.

Снимки Деси Масова и архив на поделението

Дори след началото на членството на България в НАТО естеството на дейност на нашето поделение не се е променила. Задачата ни е стандартна, както на всички подобни поделения в рамките на НАТО. Нашето поделение е едно от малкото в Българската армия, в което не са служили и не служат никакви войници, нито наборни, нито кадрови. Дейността ни е много специфична, тъй като от тези боеприпаси се извличат взривни вещества, тротил, барут, които са опасни. Фактът, че при нас не служат войници, е една до известна степен превантивна мярка, защото всеки е с различна психика... За това в поделението никога не е имало войници, то е окомплектовано само с граждански лица - специалисти в областта на пиротехниката, и военнослужещи - офицери и сержанти.

Веществата, които извличаме от боеприпасите - барут и тротил и други - се съхраняват на склад при нас и използваме за други цели в зависимост от процеса на работа.

Някои боеприпаси, които нямаме възможност да разглобим, се налага да взривяваме. Взривяването става с наши активни заряди от тротил. Утилизацията на боеприпасите е много обширно понятие и обхваща различните методи на разснарядяване - разглобяване и взривяване на боеприпаси. Вторичните добити материали най-често се използват в нашата дейност особено за взривяване. Нашето поделение е малко, но с нашата дейност всяка година допринасяме за намаляване на тези излишни боеприпаси, това е и една голяма и нелека задача пред Министерството на отбраната. Обемът на тези боеприпаси също е доста голям, а от друга страна нашето поделение е единственото в България, което се занимава и осъществява дейността по утилизация. Разполагаме с два полигона за утилизация на боеприпасите - за стрелкови (до 20 мм) и артилерийски. Имаме пещи, в които се изгарят боеприпасите, за които не съществува практическа възможност за разглобяване или се взривяват. Взривяването извършваме дистанционно с електродетонатор на активен заряд тротил в специална яма."

Записа Максим Генов

Разглобяване на боеприпасите.

Миг от ежедневието на поделението.





Тази статия идва от Сдружение на специалистите по боеприпаси в България
http://asabulgaria.com

Адресът на тази статия е:
http://asabulgaria.com/modules/news/article.php?storyid=39