Начало Новини Контакти Стани член на сдружението
Главно Меню
ТърсенеПублични страници : Взривът ВМЗ-Иганово - ехо от миналото
на 2015/3/22 13:20:00
Публични страници

Или защо продължават взривовете в България?

1. Защото липсва надежден и обективен контрол от страна на оторизираните органи - Изпълнителна агенция "Главна инспекцията по труда" към Министеррството на труда и социалната политика и служба "КОС" (Контрол на общоопасните средства) към МВР!

2. Защото продължава порочната практика да се назначават нискоквалифицирани работници, инженерно-технически персонал, че даже и директори и управители на дружества!

3. Защото бавно вървят процедурите по промяна в нормативната база, основно Закона за оръжията, боеприпасите, взрвивните вещества и пиротехническите изделия, както и двете Наредби на МВР и тази на МО!

4.Защото продължава да се търпят политическите назначения в ръководствата, а и на по-ниски нива в държавните търговски дружества от отбранителната промишленост!

5. Защото едва от месеци има наченки за раздвижване в образователните системи и започва да се мисли за специализирано обучение на кадри със средно и с висше образование за нуждите на отбранителната промишленост!

Ако поне от части по-горе изброените нерешени през годините проблеми бе започнало да се работи и да се отстраняват, може би нямаше да се случи взрива в държавното предприятие ВМЗ-Иганово, след 37 години безаварийна работа или поне липса на инциденти от такъв мащаб.

Какви са добрите новини?

- Няма човешки жертви от взрива. (Предупреждението да се внимава в процеса на прочистване на прилежащите територии и епицентъра на взрива от специализираните органи и най-вече от сапьорите на МО остава в пълна сила! Особено предупреждението към гражданите на околните населени места да не пипат, повдигат, преместват и дори да докосват предмети, приличащи и ли части на боеприпаси, а да ги обозначат и незабавно да уведомят органите на реда!)
- Не са се взривили верижно и другите, съседните и по-отдалечените хранилища на склада (както се случи след взрива на един цех за утилизация и той взриви вережно всички хранилища в района на склада на търговското дружество "Берета трейдинг" в близост до с. Лозен и петолъчката през лятото на 2012 г.).
- Бърза и правилна реакция на местната власт, на ръководството на завода, както и централните органи на вастта, включително с евакуация на населението от най-близкото населено място.
- Очаквани правилни действия при обезвреждането и прочистването на засегнатите терени и сгради.
- Сравнително бърза и навременна информация от властите и медиите от място на събитието, включително с възможния снимков материял.

Имаше и грешни тълкувания и изказвания на неспециалисти, но това се улавяше само от експертите и не нарушава в значима степен общата представа за случилото се.

Валентин Радев

       Версия за печат
Коментарите са собственост на авторите. Ние не носим отговорност за тяхното съдържание.От Галерията
Полк. Николай Керелски открива тържеството
Потребителски вход