Взривът ВМЗ-Иганово - ехо от миналото

Дата 2015/3/22 13:20:00 | Категория: Публични страници

Или защо продължават взривовете в България?

1. Защото липсва надежден и обективен контрол от страна на оторизираните органи - Изпълнителна агенция "Главна инспекцията по труда" към Министеррството на труда и социалната политика и служба "КОС" (Контрол на общоопасните средства) към МВР!

2. Защото продължава порочната практика да се назначават нискоквалифицирани работници, инженерно-технически персонал, че даже и директори и управители на дружества!

3. Защото бавно вървят процедурите по промяна в нормативната база, основно Закона за оръжията, боеприпасите, взрвивните вещества и пиротехническите изделия, както и двете Наредби на МВР и тази на МО!

4.Защото продължава да се търпят политическите назначения в ръководствата, а и на по-ниски нива в държавните търговски дружества от отбранителната промишленост!

5. Защото едва от месеци има наченки за раздвижване в образователните системи и започва да се мисли за специализирано обучение на кадри със средно и с висше образование за нуждите на отбранителната промишленост!

Ако поне от части по-горе изброените нерешени през годините проблеми бе започнало да се работи и да се отстраняват, може би нямаше да се случи взрива в държавното предприятие ВМЗ-Иганово, след 37 години безаварийна работа или поне липса на инциденти от такъв мащаб.

Какви са добрите новини?

- Няма човешки жертви от взрива. (Предупреждението да се внимава в процеса на прочистване на прилежащите територии и епицентъра на взрива от специализираните органи и най-вече от сапьорите на МО остава в пълна сила! Особено предупреждението към гражданите на околните населени места да не пипат, повдигат, преместват и дори да докосват предмети, приличащи и ли части на боеприпаси, а да ги обозначат и незабавно да уведомят органите на реда!)
- Не са се взривили верижно и другите, съседните и по-отдалечените хранилища на склада (както се случи след взрива на един цех за утилизация и той взриви вережно всички хранилища в района на склада на търговското дружество "Берета трейдинг" в близост до с. Лозен и петолъчката през лятото на 2012 г.).
- Бърза и правилна реакция на местната власт, на ръководството на завода, както и централните органи на вастта, включително с евакуация на населението от най-близкото населено място.
- Очаквани правилни действия при обезвреждането и прочистването на засегнатите терени и сгради.
- Сравнително бърза и навременна информация от властите и медиите от място на събитието, включително с възможния снимков материял.

Имаше и грешни тълкувания и изказвания на неспециалисти, но това се улавяше само от експертите и не нарушава в значима степен общата представа за случилото се.

Валентин Радев


Тази статия идва от Сдружение на специалистите по боеприпаси в България
http://asabulgaria.com

Адресът на тази статия е:
http://asabulgaria.com/modules/news/article.php?storyid=130