Начало Новини Контакти Стани член на сдружението
Главно Меню
Търсене



(1) 2 »
За регистрирани : Декларация до МО
  на 2023/10/6 15:00:00

Уважаеми членове на Сдружението,

Днес 06.10.2023 г. се състоя срещата с министъра на отбраната господин Тодор Тагарев и представители на Сдружението по наша молба.
На срещата връчихме на министъра на отбраната Декларацията, която изготвихме миналата седмица в Сдружението до министъра на отбраната с нашите четири експертни предложения, които подробно обсъдихме.
Декларацията можете да прочетете в прикачения файл.

Коментари?
За регистрирани : С. Гложене и немски противотанкови мини
на 2013/7/2 20:04:51
За регистрирани

Мини от 1943 г. откриха във врачанско село

Запазени немски противотанкови мини от времето на Втората световна война бяха открити във врачанското с. Гложене. На тях се натъкнал врачанина Пламен Станчев, който през почивните дни събарял стара селскостопанска постройка в двора на дядовия си имот в селото.

За находката 35-годишният мъж подал сигнал в понеделник вечерта в областната дирекция на полицията във Враца. Веднага е бил уведомена и дирекцията за оперативно-техническите операции на МВР, тъй като нейните експерти единствени по закон имат право да обезвреждат взривни вещества.

При огледа експерти от врачанската полиция установили, че противотанковите мини са в така нареченото походно състояние и са без взриватели. На сандъците пък ясно личало, че са произведени в Германия през март 1943 г. Полицията отцепи района около зловещата находка до пристигането на столичните експерти, които взривиха мините на полигон извън селото.

Коментари?
За регистрирани : Актуална книга за промишлени взривни вещества
на 2009/1/25 21:10:00

Малко са книгите на български език и още по-малко са такива, написани от български автори, посветени на взривните вещества и боеприпасите. Книгата "Производство на експлозиви за граждански цели" е една от малкото такива книги.   Авторът, д-р Валери Митков, е признат специалист в областта на промишлените взривни вещества и боеприпасите. Наред с основната си дейност е и преподавател в МГУ "Св. Иван Рилски". Може би това е в основата на идеята да напише този труд, оформен и представен в началото на книгата като учебник за студентите от университета.
В учебника е отделено място за химията и технологията на взривните вещества, използвани за граждански цели, като основно внимание е отделено на тротила, като основна суровина за производството на прахообразни и грубодисперстни промишлени взривни вещества. Подробно са разгледани механичните процеси за производство на промишлените взривни вещества. Особено внимание е отделено на използването на отпадните взривни вещества (от утилизацията на излишни или с изтекъл срок на годност боеприпаси) за производство на промишлени взривни вещества, включително от изходна суровина - твърди ракетни горива.
Достойнство на книгата е съчетанието на задължителната теоретична част, например за определяне на взривните характеристики на взривните вещества с практическата насоченост на разглежданите процеси на производството им. Заслужава да бъде специално отбелязано изящното художествено оформление на кориците на книгата и отличния печат, очевидно традиция на едноименната издателска къща на МГУ "Св. Иван Рилски".
Книгата все още може да се намери в книжарницата на университета.
ASA Bulgaria

Коментари?
За регистрирани : Първа публикация за Челопечене през Новата 2009 г.
на 2009/1/4 14:40:00

Ще режем 40 000 т стари снаряди
Евгени Генов, в-к "Дневен труд", 04 януари 2009 г.

Унищожаването на арсеналите от стари боеприпаси, трупани с десетилетия, най-после стартира. Още този месец четири български фирми започват да режат излишните муниции, научи “Труд”. ...

Пълен текст... | 4221 bytes more | Коментари?
За регистрирани : Весели празници!
на 2008/12/24 20:30:00
Коментари?
(1) 2 »



От Галерията
Мястото на срещата 2
Потребителски вход