Начало Новини Контакти Стани член на сдружението
Главно Меню
ТърсенеНовини : Магистър еколог Тони Куцаров за обгазяването
на 2013/4/8 17:02:37

Референдум по байганьовски

Toni Kucarov1

Магистър еколог Тони Куцаров член на ГК „ЛИПА” и председател на екологична организация „Гражданско обединение – ЕКОЦЕНТЪР”

По искане от местната структура на ВМРО-БНД, подкрепена от почти всички политически формации, представени в местния малък парламент, Общинският съвет на Стара Загора взе решение на 26 май да се проведе местен референдум за закриване на Централния артилерийски технически изпитателен полигон „Змейово”. Мотивите на вносителите за това решение: „Институциите до този момент не са осигурили прозрачност и информираност, както и не са предприели мерки за прекратяване на замърсяването”. И още от мотивите: „Като основен източник на замърсяването екологичните организации посочват дейностите, които се извършват на военноизпитателния полигон край Змейово”.

От Граждански клуб „ЛИПА” питаме: кои дейности, извършвани на военен полигон „Змейово”, замърсяват въздуха ни и кои екологични организации посочват тези дейности, на базата на които старейшините аргументираха искането си за референдум? С какви факти разполагат, за да искат неговото затваряне, при положение че и трите автоматични станции за въздуха, разположени на полигона (от север – в Ръжена и от юг – в Остра могила), не показват, че има завишения на измерваните показатели? Напротив! По данни на ИАОС за 2011 г. там, където има разположени АИС в България, най-чист е въздухът на връх Рожен и на полигон „Змейово”! Факт!

През годините от 2006-а досега в Старозагорския регион е направено изключително много в екологичната сфера – от всички институции, от гражданските организации, от медиите, при това в синхрон, без разлика коя партия е на власт и къде управлява – в името на Стара Загора!

Така стоят нещата и с полигона. Този референдум имаше смисъл в едно друго време – периода 2002-2006 г., когато с дейността си той притесняваше хората в Старозагорско. Но в последните години всички ние – граждани, медии, местни и държавни власти, направихме изключително много, за да кажем гордо, че с дейността си военен полигон „Змейово” не замърсява въздуха и околната среда. Полигонът се промени и то към по-добро! Има, разбира се, какво още да се желае: например с обезшумяването на изпитанията, които се чуват в околните села, както и други проблеми, които съм сигурен, че във времето ще им намерим решение. Но твърдя, че дейността на една баничарница в града ни, например, замърсява въздуха повече, отколкото полигона. И още, да кажем пак гордо, като граждани на Стара Загора – това е най-откритото, най-прозрачното в дейността си военно поделение в цялата страна! И затова ли искаме да го закриваме?!

Референдумът за закриване на полигона е безмислен и популистки! Референдумът – и дори евентуалното закриване на полигона, няма да подобри въздуха на Стара Загора!

Освен това – референдумът по този въпрос няма законово основание. Според чл. 26 от Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, да се закрие или не полигонът не е въпрос от компетенцията на кмета или на Общинския съвет. Тогава този въпрос не може да бъде решен и чрез местен референдум. Следователно, резултатът от референдума ще има декларативен, пожелателен характер и най-вероятно полигонът ще остане да съществува. Но решението за провеждане на референдум замърсява „марката” и имиджа на Стара Загора. Искам да подчертая ясно – от ГК „ЛИПА” също сме за по-чист въздух и още по-добра жизнена среда. Предстои гражданите на Стара Загора да гласуват на 26 май. Призоваваме ви, наши съграждани, бъдете отговорни при това гласуване!

Нашето становище е:

  • Полигонът вече отговаря на европейските изисквания на екологичен сертификат ISO 14 001, ежеседмично оповестява чрез сайта на МО дневните изпитания, на централната огнева позиция са монтирани уебкамери и всеки гражданин може да наблюдава на живо случващото се там. Служителите на полигона ограничиха дейността си в рамките на работната седмица само в светлата част на деня. Там действа нарочно назначен PR за връзка с гражданите и медиите…И всичко това в посока дейността на полигона да е в екологичните норми, да е открита и прозрачна за гражданите на Старозагорския регион. Там работят експерти и специалисти – в голямата си част живеещи в Стара Загора. Единствено там, при това по необходимост, се изпитват партиди от боеприпаси за годността им, които са на въоръжение в Българската армия. По данни от Министерството на отбраната за българската армия не са закупувани боеприпаси през последните 25 години. Това означава, че за тяхната годност те трябва да бъдат подлагани на контрол чрез изпитване на определени партиди. Именно от тези изпитания зависи човешкия живот на всички, боравещи с боеприпаси в Българската армия, полиция, дори и ловците. На полигона се извършват изпитания и сертификация на продукцията, произвеждана и от българските военни заводи.
  • Стара Загора е единственият голям град, в който липсва централизирано отопление. Стара Загора е с лоша транспортна схема и с остарели транспортни средства, които затрудняват движението в града, подпомагат замърсяването на въздуха. Тези две причини формират замърсяванията на въздуха над Стара Загора през последните години с азотен диоксид и фини прахови частици! Това са два основни проблема на Стара Загора, по които си струва да дискутираме, да работим заедно, включително и с местните политици.
  • Стара Загора е добре развиващ се български град с работеща икономика и в условие на криза, с относително ниска безработица. Нашите наблюдения в селата около полигон „Змейово” показват, че там не само няма отлив от инвестиции в парцели и строеж на къщи, а напротив – на фона на финансовата криза в селата се строи. Така е и в Змейово, Борилово, Пряпорец, Ново село, Старозагорски минерални бани, Остра могила. Това нямаше да е факт, ако има проблем с околната среда! В нашия регион чуждите и местните инвеститори са привлечени от добрите условия за бизнес тук. Да, Стара Загора има проблем с качеството на атмосферния въздух и по-конкретно с фините прахови частици и азотния диоксид, но това са проблеми на всички големи градове. В черната класация на топ 5 за европейски градове с най-високи норми на азотен диоксид са София и Пловдив (по данни на Европейската агенция за околна среда) – Стара Загора не фигурира в тази негативна класация. Помислете, не посипваме ли сами главите си с пепел, не ни ли идва в повече истерията и психозата с обгазяванията.

Предлагаме на Общинския съвет и на кмета една по-различна идея за управлението на общината: да използваме градивната енергия на гражданското общество, да откриваме и да градим. Закриването и ликвидирането през последните години очевидно не дадоха добър резултат. Ние сме ЗА дискусия, ЗА гражданско обсъждане, защо не и ЗА референдуми, но по значими проблеми, отнасящи се до бита и социалния статус на старозагорци.

nikak.bg

       Версия за печат
Коментарите са собственост на авторите. Ние не носим отговорност за тяхното съдържание.От Галерията
Полк.  д-р Валентин Радев, ст.н.с. в ИПИО
Потребителски вход