Начало Новини Контакти Стани член на сдружението
Главно Меню
ТърсенеНовини : Референдум "За закриване на полигон "Змейово" е безсмислен
на 2013/3/31 9:10:00
НовиниАргументите на вносителите на референдум за закриването на военния полигон "Змейово" не са подкрепени с факти, че полигонът е източник на замърсяванията на въздуха над Стара Загора. Това се казва в становище на Граждански клуб ЛИПА, изпратено вчера.

"Преди изборите за пореден път политиците се стремят да подменят основните теми и проблеми на гражданите в региона. Няма нито едно доказателство, че дейността и територията на полигона замърсяват въздуха на Стара Загора, напротив", заявиха от неправителствената организация.

От там твърдят, че данните от трите автоматични измервателни станции за контрол на атмосферния въздух в с. Ръжена и в с. Остра могила не показват замърсявания, а екологичните проби и направеният анализ от Тракийския университет по Норвежкия проект не показаха отклонения в почви, води и растения на територията на полигона. Ежеседмично се оповестяват чрез сайта на МО дневните изпитания, а чрез web камери всеки може да наблюдава на живо случващото се там. Дейността на полигона е в екологичните норми, открита и прозрачна, изтъкват от Граждански клуб ЛИПА.

"Когато се решава "ЗА закриване на полигона", трябва да се знае, че там работят експерти, живеещи в Стара Загора, че единствено там се изпитват боеприпаси за годността им, които са на въоръжение в Българската армия. От тези изпитания зависи човешкият живот на всички, боравещи с боеприпаси в Българската армия, полиция, дори и ловците, и продукцията на българските военни заводи", се казва още в позицията на ГК ЛИПА.

Стара Загора е единственият голям град, в който няма централизирано отопление, а транспортната схема е лоша и с остарели транспортни средства, които затрудняват движението и замърсяват въздуха. Тези две причини формират замърсяванията на въздуха над Стара Загора с азотен диоксид и фини прахови частици, подчертават от неправителствената организация.

За това сме против провеждането на регионален референдум за закриване на военен полигон "Змейово", който е безсмислен и популистки. Да се закрие или не полигонът, не е въпрос, който може да се реши от кмета или от Общинския съвет, затова не може да бъде решен и чрез местен референдум. Ние сме ЗА дискусия, ЗА гражданско обсъждане, защо не и ЗА референдуми, но по значими проблеми, отнасящи се до бита и социалния статус на старозагорци, допълват от ГК ЛИПА.
(СН)

Вестник „Старозагорски новини” 26 март 2013 г.

       Версия за печат
Коментарите са собственост на авторите. Ние не носим отговорност за тяхното съдържание.От Галерията
Ф-1
Потребителски вход