Начало Новини Контакти Стани член на сдружението
Главно Меню
ТърсенеНовини : Утилизацията в Русия
на 2012/6/21 12:26:58

Русия - арсенали - боеприпаси - печат - руски издания

До 2013 г. военните в Русия ще решат проблема с опасните боеприпаси в армейските складове, пише руско издание

Москва, 21 юни /БТА/. Колегиум на руското министерство на отбраната реши вчера военните и занапред да унищожават чрез взривяване снаряди, бомби и ракети с изтекъл срок на годност. Армията ще изпраща вече по-малко боеприпаси за утилизация в специализирани предприятия, информира в. "Независимая газета". Обсъдени били и мерки за оптимизиране на системата за съхранение на боеприпаси и експлозиви, за да бъде хармонизирана със световните стандарти.

"Най-вълнуваща тема" за руската общественост е ликвидирането на "взривоопасните излишъци" чрез контролирани експлозии, отбелязва изданието след редица смъртоносни инциденти в армейски складове из страната през последните години.

Министерството съобщи, че през 2011 г. в Русия са били утилизирани над 1,74 милиона тона боеприпаси, а тази година ще бъдат взривени 1,72 милиона тона. Освен това 181 хил. тона ще бъдат изпратени за утилизация в промишлеността, а 95 хил. тона ще бъдат разглобени в самите арсенали. През 2013 г. ще бъдат ликвидирани още 1,7 милиона тона и проблемът с опасните излишъци в общи линии ще бъде решен, твърдят руските военни.

За утилизация на боеприпаси федерацията изразходва миналата година 3,7 милиарда рубли (близо 125 млн. долара, б. р.) и повечето пари останаха в министерството на отбраната. За вредите от две експлозии в арсеналите обаче бяха изплатени обезщетения в размер на 4 милиарда рубли. Главно за сметка на бюджета и местните органи на властта, напомня "Независимая газета".

Зачестилите взривове във военни складове накараха ръководството на министерството да промени правилата за утилизация на старите боеприпаси. В различни военни окръзи бяха оборудвани 56 площадки за унищожаването им, 13 хиляди специално подбрани кадри получиха сертификати за работа с муниции, отпуснати бяха 3 хиляди специални коли, разработена бе нова методика за дейността, отбелязва "Росийская газета".

Извънредните произшествия с експлозии в руските военни складове обаче не спират. Инциденти стават главно при товарене и разтоварване на взривоопасните вехтории, с което се занимават наборни бойци, а не професионалисти. Министърът на отбраната Анатолий Сердюков признава, че армията е натрупала твърде много стари боеприпаси и сапьорите просто не достигат, пише вестникът.

Министерството с право посочва, че по принцип утилизацията на муниции трябва да бъде поверена на промишлеността, както се прави в цял свят. В Русия обаче делът на индустрията в тази дейност постоянно намалява. Нещата дори не опират до парите - проблем е ниският производствен, логистичен и складов капацитет на руската промишленост, изтъква официозът. /Андрей Шарков/

       Версия за печат
Коментарите са собственост на авторите. Ние не носим отговорност за тяхното съдържание.От Галерията
Paraklis 8.JPG
Потребителски вход