Начало Новини Контакти Стани член на сдружението
Главно Меню
ТърсенеНовини : 4 контейнера с взривателите за снаряди, откраднати в Румъния
на 2011/7/17 21:40:00
Новини

4 контейнера с боеприпаси за България са откраднати от влак в Румъния

Взривателите за снаряди, откраднати на румънска територия, не са били предназначени за Българската армия, заявиха от Министерството на отбраната (МО) в неделя по повод съобщенията на румънски медии, че четири контейнера с взривители са били откраднати от влак, който превозвал оръжие от румънския град Брашов към България. От МО посочват че пратката е предназначена за българска фирма, без да уточняват за коя.

Сайтът "Зиаре", цитиран от БТА, информира, че общо 64 взривителя, предназначени за бойни ракети, са изчезнали от влак, охраняван от жандармерията.

Изчезването на четирите контейнера е установено в събота следобед на митницата в Гюргево, когато е направена проверка на влака преди излизане от Румъния. Разследването на случая е поето от военната прокуратура.

Все още не се знае в коя част от маршрута са изчезнали контейнерите с боеприпаси, но е установено, че пломбите на два от вагоните са били разбити.
Пратката е била охранявана от 10 въоръжени жандармеристи, посочва сайтът.

От българското военно министерство посочват, че Националният координационeн център за логистична подкрепа на МО не е бил информиран за подобна пратка, каквато е практиката, когато се транспортират оръжия и боеприпаси за българските въоръжени сили. Получената по военно-дипломатически канали информация показва, че взривателите са били предназначени за българска фирма, което се потвърждава и от официално съобщение на румънското външно министерство, се отбелязва в съобщението.

Според говорителя на румънската жандармерия Флорин Хуля става дума за части, които не са опасни сами по себе си, но стават такива, когато са монтиран

Информация от Сдружението:
Взривателите са тип МРВ, стар образец. Предназначени са за комплектоване на 122-mm реактивен осколъчно-фугасен снаряд с индекс М-21ОФ за стрелба с РСЗО БМ-21 "Град". Повече информация на страницата на "Аркус" ЕАД.

       Версия за печат
Коментарите са собственост на авторите. Ние не носим отговорност за тяхното съдържание.От Галерията
Полк.  д-р Валентин Радев, ст.н.с. в ИПИО
Потребителски вход