Начало Новини Контакти Стани член на сдружението
Главно Меню
Търсене



Новини : Търсят частник да почисти Челопечене
на 2009/7/17 20:30:00

Търсят частник да почисти Челопечене

В-к Стандарт, 17 юли 2009 г.

Обществена поръчка за почистване на земите и водите около Челопечене ще прави новият кабинет. Това обяви един от ръководителите на операцията по прочистването на района - полковник Валентин Радев.
По думите му унищожаването на старите боеприпаси в Челопечене е завършено на около 70-80%. Според Радев с т.нар. дълбочинно прочистване на почвата и водните басейни в района трябва да се заеме специализирана фирма. Полковникът обаче не се ангажира с точната сума, за която ще се обяви поръчката.
"Според наши американски колеги в САЩ подобна операция излиза около 5 милиона долара. Ако я извършва българска фирма, цената може би ще падне наполовина", коментира полк. Радев.
Според него е добре процедурата да стартира през зимата. Причината е, че в момента растителността около поделението е буйна, което ще пречи на работата на експертите.
Една от най-важните задачи на военните през последните месеци била прочистването на земеделските земи в района. За съжаление при взривовете голяма част от реколтата на хората загина. До Нова година всички стопани обаче бяха възмездени финансово, каза още Радев. Според него обаче остава стресът за местните жители. "Всеки ден в продължение на толкова време ги притеснявахме с т.нар. "контролирани взривявания" за прочистване на района. Това е най-безопасният начин да се почисти без риск за тяхното здраве или за това на военните, които извършват операцията", заключи Радев.
Теодора Йолчева

       Версия за печат
Коментарите са собственост на авторите. Ние не носим отговорност за тяхното съдържание.



От Галерията
Пламен и Киро
Потребителски вход