Начало Новини Контакти Стани член на сдружението
Главно Меню
Търсене



Новини : Уникална идентификация на взривните вещества
на 2009/5/8 5:40:00
Новини

Всяко взривно вещество, независимо от размера на неговата опаковка, ще притежава уникална идентификация. Тя ще позволи проследяването му от мястото на производство и първото пускане на пазара до крайния потребител и употреба. Това е записано в промените в Правилника за прилагане на Закона за контрол над взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите, които утре правителството ще трябва да одобри.

Промените се налагат във връзка с транспониране на Директива 2008/43/ЕО относно въвеждането на система за идентификация и проследяване на взривни вещества за граждански цели. Новите разпоредби влизат в сила от 5 април. Целта е да не се допускат злоупотреби и кражби, като същевременно се улеснят правоприлагащите органи при установяване на произхода на загубени или откраднати взривни вещества.

Документът предвижда още всеки обект за производство на взривни вещества за граждански цели на територията на страните-членки от ЕС да получава собствен трицифрен код от компетентния национален орган на държавата, в която е установен. Въвежда се изискването производителите и търговците в сектора на взривните вещества да създадат и поддържат система за проследяване на взривното вещество през целия му жизнен цикъл – т. е., от мястото на производство и първото му пускане на пазара до крайния му потребител и употреба. Тези данни ще бъдат съхранявани за период от 10 години след доставката на веществата, дори в случаите, когато предприятието е прекратило дейността си. Производителите и търговците са длъжни, при поискване от компетентния национален орган, да представят тази информация.

www.vsekiden.com

       Версия за печат
Коментарите са собственост на авторите. Ние не носим отговорност за тяхното съдържание.



От Галерията
Боян Петков , Николай Нейков и Вальо Радев
Потребителски вход