Начало Новини Контакти Стани член на сдружението
Главно Меню
Търсене



Новини : Позиция на НПО за процеса на утилизация
на 2006/9/6 13:00:00

П О З И Ц И Я

на

неправителствените организации

Асоциация на Сухопътните войски на България,

Асоциация за подпомагане на населението и защита на околната
среда при природни бедствия и аварии “Св. Иван Рилски”,

Сдружение на специалистите по боеприпаси в България и

Център за изследвания и технологии в отбраната и сигурността

Относно: Процеса на утилизация и унищожаване на излишните
боеприпаси на територията на Република България

Значителните, за мащабите на България, количества от излишни боеприпаси, военна техника и оръжия, останали след поредицата от съкращения на Българската армия (БА) и видовете войски на различно подчинение, неясната позиция на отговорните институции и липсата на целеви средства за стартиране на Националната програма създават напрежение в обществото.

Без обоснована оценка на риска и с използване на силови решения се съхраняват опасни за населението и околната среда стотици модификации боеприпаси, преминали обичайните срокове за използване и съхранение.

Mногогодишните опити на поредица от правителства и екипи на Министерството на отбраната (МО) да се реши проблема с утилизацията и унищожаването на излишншти боеприпасите на територията на страната са неуспешни. Унищожавани са оръжия и боеприпаси под диктат, като са използвани непроверени в практиката технологии и без да е извършвана оценка на риска. Поради факта, че се явява потребител на боеприпасите на МО е вменено задължение за решение на проблем, за който министерството не притежава необходимите ресурси. Процедурите за утилизация и унищожаване на боеприпаси и за някои други бойни реагенти и опасни вещества, съхранявани в БА, изискват освен целеви финансови средства и специфични технологии, специализация и компетентност, документация и ноу-хау и инфраструктура, с които министерството неразполага.

За съжаление се наблюдава стремеж проблема да се примитивизира и по-лошо да се комерсиализира. Не се отчита факта, че имуществото е без потребителска и остатъчна стойност за МО и няма никъкво отношение към бойната готовност на БА. В този смисъл е некоректно и включването на Националната програма за утилизация и унищожаване на излишните боеприпаси на територията на страната, като един от единадесетте Основни проекти за модернизация на БА.

Отчитайки тежките екологични последици в национален план от продължаващото съхранение на постоянно нарастващите количества излишни боеприпаси и разходите на МО, констатираме, че не се създават икономически стимули за български или чуждестранни икономически субекти (притежаващи специализирана компетентност) за ангажиране с решаването на проблема.

Считаме, че евентуалните негативни екологични последици от продължаващото съхранение на излишните боеприпаси и тяхната утилизация и унищожаване е национален проблем и не е във възможностите на МО да го реши самостоятелно. Нещо повече, с влизането на България в НАТО и предстоящото ни присъдиняване към Европейския съюз, проблемът придобива регионални и европейски измерения. Не е задействан и не се планира активно участие на съществуващият национален потенциал за разрешаването на проблема с утилизацията и унищожението на излишните боеприпасите. Не е осигурена също така, необходимата обществена подкрепа, което може да доведе до напрежение в хода на изпълнение на Националната програмата. Не са отчетени негативните последици от използваните процедурите за унищожаване на ракетните комплекси СС23 и породеното в обществото ни недоверие за екологичната издържаност на процедурите, прецизното екологично законодателство на Европейския съюз и обществената нетърпимост към евентуалното нарушаване на екологични норми.

В тази връзка, ние, горепосочените неправителствени организации, обявяваме нашата официална позиция и

ПРЕДЛАГАМЕ:

1. Утилизацията и унищожаването на излишните боеприпасите да се извади от приоритетните проекти за модернизация на БА, широко рекламирани пред обществото, тъй като този процес не е елемент на модернизацията й и не свързан с бойната готовност на БА.

2. Проблема с утилизацията и унищожаването на излишншните боеприпасите на територията на страната да се пренесе от ведомствено (на МО) на национално ниво. МО да се ангажира единствено със съхранението и доставката на боеприпасите до местата или мястото за тяхната утилизация и унищожаване.

3. За управление на дейностите по утилизацията и унищожаването на излишните боеприпаси да се създаде Държавна агенция за утилизация и унищожаване на излишни боеприпаси с временен статут и пълномощия за координация на този процес и за контролиране разходването на финасовите средства по целева програма – изготвена от правителствени и неправителствени организации. В състава на Агенцията да се привлекат специалисти от неправителствения сектор.

4. Да бъде създаден механизъм за използване на наличната независима експертиза, консултантска, рекламна и друга помощ, като и помощ за изготяне на оценка на риска, за разработване на необходимите технологии за утилизация и унищожаване на излишните боеприпаси от специалисти на неправителствените организации.

5. За осигуряване на необходимата обществена подкрепа, всички действия по утилизацията и унищожаването на излишните боеприпаси да станат обществено достояние, като ние, горепосочените неправителствени организации, се ангажираме с осигуряване на обществената подкрепа.

6. Финансирането на Националната програмата за утилизация и унищожаване на излишните боеприпаси да се извърши със средства на държавния бюджет и с помощта на партньорите ни от НАТО и ЕС.

7. Да бъде огласена финансовата рамка, гарантирана от държавата с което да се осигури изпълнението на програмата за утилизация и унищожение на излишните боеприпаси в планираните срокове и с необходимата обществена подкрепа.

8. Да се предвидят законови процедури, които да задължават ведомствата, използващи и съхраняващи опасни и вредни за околната среда средства и материали, с изтичане на срока на тяхното използване и съхранение, да предприемат действия по регистрацията, утилизацията и унищожаването им.

Горепосочените неправителствени организации настояваме да бъдем своевременно информирани за всички действия и решения по проблема и заявяваме желанието на нашите членове за пряко участие в цялостния процес на утилизация и унищожаване на излишните боеприпаси на територията на страната.

Асоциация на Сухопътните войски на България

Управителен съвет

Асоциация за подпомагане на населението и защита на околната среда при

природни бедствия и аварии “Св. Иван Рилски”

Управителен съвет

Сдружение на специалистите по боеприпаси в България

Управителен съвет

Център за изследвания и технологии в отбраната и сигурността

Съвет на директорите

гр. София, 21.06.2006 г.

       Версия за печат
Коментарите са собственост на авторите. Ние не носим отговорност за тяхното съдържание.



От Галерията
Книга "Патрони за срелково оръжие"
Потребителски вход