Начало Новини Контакти Стани член на сдружението
Главно Меню
Търсене



Новини : Взрив при утилизация на боеприпаси в Албания
на 2008/3/16 22:10:00

На 16 март - събота мощна експлозия във военен склад близо до Тирана разтърси албанската столица и хвърли в смут цялата страна. Очевидци твърдят, че звукът от взривовете се е чул чак отвъд границата с Македония.



В Гердец, община Вора, на около 12 километра от Тирана избухва експлозия във военен склад, в който работници са обезвреждали подготвени за бракуване боеприпаси. Повече от 6000боеприпаси вече са били обезвредени, от частна американска компания, която е сключила договор с албанското Министерство на отбраната и е отговаряла за утилизацията на боеприпасите. Излишните на албанскта аармия боеприпаси, трупани в периосда след 1945 г. са около 100 000 тона.

Военни експерти твърдят, че барутът, който е съхраняван в склада, се е запалил и оттам са започнали експлозиите на останалите боеприпаси. Избухнали са 2 големи експлозии около 11.43 сутринта местно време и днес 17 март продължават да се чуват множество малки взривове. Цялото население на община Вора е в паника.

Станали са и няколко катастрофи по магистралата Тирана – Дуреш. Няколко автомобила са повредени от летящи осколко от експлозиите, но за щастие, пострадали няма.

Официалните данни засега сочат за 244 ранени и 8 загинали, но цифрите вероятно ще се променят.

Премиерът Сали Бериша все още не държи никого отговорен. Според него Министърът на отбраната Фатмир Медиу е направил всичко по силите си. Държавата е сключила договор с частната американска компания и сега се случва този инцидент.

Бериша бе запитан дали някой трябва да подаде оставка, но той заяви, че такава засега няма да иска. Ще бъде направено пълно разследване на случая и чак тогава ще се говори за оставки.

Експертите смятат, че най-вероятно става въпрос за човешка грешка или дефект при обезвреждането на някой от снарядите. Вторият вариант обаче е по-малко вероятен. Сали Бериша спомена, че може би е имало и дефект, защото повечето от боеприпасите са на повече от 50 години. Наоколо е имало много барут и свидетели твърдят, че именно от него са тръгнали взривовете. Други са видели как огънят идва извън склада. Никой обаче все още не е потвърдил версията за атентат. Най-вероятно разследването ще тръгне и в тази посока. Сега обаче от първостепенна важност е властите да се погрижат за пострадалите.

Премиерът Сали Бериша вече веднъж спомена, че подобни инциденти са се случвали и в други в НАТО-вски държави и това едва ли ще ни попречи да се включим в алианса. Въпреки че според него подобни инциденти показват недостатъчна подготвеност и несигурност при съхранението на боеприпасите от страна на албанската армия.

Продължава да се работи в териториите около взрива, където са разпръснати множество необезвредени снаряди. Това изисква много средства и време.

       Версия за печат
Коментарите са собственост на авторите. Ние не носим отговорност за тяхното съдържание.



От Галерията
РГД-5
Потребителски вход