Начало Новини Контакти Стани член на сдружението
Главно Меню
Търсене



Новини : 129 години АВ - служба
на 2007/11/15 22:00:00
Новини

Уважаеми колеги,

Днес 15 ноември 2007 г. в ресторанта на ул. Черковна, организаторите, нашите колеги офицерите Румен Вучков и Петко Лазаров, събраха АВ-та по случай предстоящият годишен празник на службата. Полковник Валери Петров прочете приведствия от началника на Генерелния щаб на БА генерал Златан Стойков, от неговия заместник по ресурсите - генерал-майор Румен Цоков и от бригаден генерал Бойко Рабаджииски. Атмосферата на празника можете да видите във фотогалерията.
За празника вижте още в пълният текст ...
ASA Bulgaria

129 години служба „Артилерийско въоръжение”, 129 години въоръженци и боеприпасчици

Въоръжение за днес и утре, а не за … "вчера"

Полковник Николай Керелски, началник на отдел "Въоръжение и бойни припаси" в управление "Логистика" на Генералния щаб на Българската армия: Пред нас не са поставени задачи да преминем от едни към други системи въоръжение, а това, с което сме, или с което ще трябва да се въоръжим, да изпълнява определени цели, да покрива необходими способности

- Г-н полковник, въоръжаваме ли се, или се разоръжаваме?

- Правим и двете. Сваляме от въоръжение системи, които не са актуални за днешния ден. Едновременно с това, макар и по-малко, въвеждаме нови.

- Напред ще вървим със "Стрела" или със "Стингърс", с 82-милиметрови ръчни гранатохвъргачки или с нови, с БМ-21 "Град", или с други системи за залпов огън МЛРС, "Точка" ли ще е последният ракетен комплекс "земя-земя" на Българската армия, ще унищожаваме ли постепенно наличните зенитно-ракетни комплекси, или ще добиваме ново зенитно-ракетно въоръжение?

- Напред вървим и ще вървим с онова, което е необходимо на войските. Което се изисква за постигане на съвместимост с другите армии на страните - членки на НАТО, и осигуряване на българския дял в колективната защита. И задължително в рамките на възможностите на бюджета на Министерството на отбраната. Ще купуваме и по-нови ракети за противовъздушната отбрана, но след изпълнение на проектите с по-висока необходимост. Същевременно ще използваме онова, което имаме в достатъчна наличност и с достатъчен ресурс. Него защо да снемаме от въоръжение, само за да вземем друго ли! Не.Чрез натрупване на средствата ще създаваме условия да закупим по-нататък още по-нови и модерни системи. Пред нас не стои задача да преминем от едни към други системи въоръжение, пред нас има изискване това, с което сме въоръжени, или с което ще трябва да се въоръжим, да изпълнява определени цели, да обезпечава необходими способности. Това, което притежаваме на този етап покрива минималнонеобходимите способности, зададени за нашите подразделения, части и съединения.

- В Силите за специални операции в момента влизат модерни стрелкови системи – снайперски пушки, автомати, картечни пистолети, подцевни гранатомети, снабдени с всички необходими и най-модерни оптически прибори, прибори за нощно виждане.

- Новото достига с предимство до всеки воин от подразделенията, обявени по Целите на силите, защото трябва да защитят стандартите за въоръжаване със стрелкови системи и оптика, със средства за индивидуална балистична защита. Влизат нови бойни припаси за тези стрелкови системи, различни по калибър, по начин на действие и се надявам в обозримо бъдеще да ги покажем на по-широка публика. Влизат несмъртоносните оръжия и бойни припаси, 82-милиметрови осветителни мини изпращаме на контингента ни в Афганистан, за да обслужват задачите, които там изпълняват.

- Защо сега, а не преди години?

- Не са били необходими, сега са актуални, защото нови задачи стоят пред армията.

- Военноморските сили получиха фрегатата "Дръзки", примерно, с въоръжение различно от познатото ни, да го нарека традиционно - там са френски ракети "Екзосе", други зенити ракети. Във Военновъздушните сили, в Противовъздушната отбрана какво е новото?

- В основните проекти влиза модернизация и постепенна цифровизация на радиолокационната техника. Тази година се модернизира националната система за опознаване „свой-чужд”. Цифровизацията дава възможност целеуказването да стигне до зенитно-ракетния комплекс, в него също да има „свой-чужд”, което пък изисква развитие на комуникационната инфраструктура, влагане на нови устройства. Тези елементи през тази година навлизат основно в зенитно-ракетните войски и радиолокационните станции от системата за ПВО. В следващите години такива запитвачи ще влязат и в средствата за ПВО на Сухопътните войски и ще стане възможно и тях да включим в еднината система за ПВО на страната. Модернизираното ще е сравнимо с новото от поне две поколения напред.

В направление „Бойни припаси". На снимката не се вижда парашутът, който задържа във въздуха новата 82-милиметрова осветителна мина, с която вече е въоръжена нашата рота в Афганистан, в Кандахар.

Снимки автора

- Как ще се освободим от многото излишни бойни припаси?

-Тях разделяме на излишни за армията, но годни и на други, които са опасни за съхранение. Опасните според възможностите ни утилизираме и унищожаваме в базата на бригада „Логистика” в Челопечене. За другите пред голяма работна група от няколко заместник-министри на отбраната, оглавявана от заместник-министър Спас Панчев, заместник-началникът на Генералния щаб по ресурсите генерал-майор Румен Цоков представи преди дни доклада – анализ и предложения как да бъде извършена утилизацията на излишните бойни припаси и освобождаването на армията от тях. Утилизацията не е включена като програма, не е финансирана и военното министрество среща затруднения там. Очевидно е необходимо да се финансира. Тази работна група се срещна и с представители на български фирми, имащи отношение към бойните припаси, към тях заместник-министър Спас Панчев се обърна за взаимопомощ. Те изразиха своите виждания и предоставиха на работната група информация за производствените си възможности и желание да участват в този процес. Предстои министърът на отбраната да вземе своето решение и се очаква в началото на 2008 г. да усетим значително ускоряване на темпа на освобождаване на Българската армия от излишните боеприпаси. Но трябват много пари и технологии.

- Нали ни помагаха отвън, има международни програми?

- Ние сме се възползвали от тях. И само тази година са унищожени около 300 тона бойни припаси по международната програма на ООН за контрол над леките оръжия, която се финансира от департамент на САЩ.

- Какво са 300 тона на фона на стотиците хиляди, които имаме? Базата за утилизация на бригада "Логистика" е, може да се каже, жизнено необходима на армията, но нейните възможности не са големи.

- Тя работи, натоварена е почти стопроцентово. Само като скраб са предали над 700 тона.

- 129 години са се сменяли многократно системите въоръжение, винаги е имало и въоръженци, докато има армия, ще са необходими такива експерти и специалисти. И все пак какво е бъдещето на отдела ви?

- На този етап е неразделна част от управление „Логистика”, където има подготвена концепция за развитието на логистиката в Българската армия, в която са и нашите виждания. Където и да е, структурата ни ще остане и на тактическо, и на оперативно, и на стратегическо ниво

- Под вас са направленията във видовете Въоръжени сили, имате специалисти в бригадите и в базите, отделение в бригада "Логистика" управлява базите за съхранение и снабдяване с въоръжение и бойни припаси. Въоръженци има и в някои дирекции на военното министерство – в "Управление на доставките" са цял отдел "Въоръжение и техника", в "Политика по въоръжението и техниката"също имате колеги, и във "Военна стандартизация, качество и кодификация", и в Изпълнителна агенция "Изпитвания и контролни измервания на въоръжение, техника и имущества", в Института за перспективни изследвания за отбраната...

- Всеки изпълнява своята задача на своето място, но насоката е една – да осигурим армията, войските, с онова, което им е необходимо в този момент и да имаме поглед какво ще трябва в утрешния и в следващите дни. Да не работим „за вчерашния”, той е бил. Това се иска от нас. Не го ли решим, значи не сме на мястото си.

Разговора води Божидар Спасов

       Версия за печат
Коментарите са собственост на авторите. Ние не носим отговорност за тяхното съдържание.



От Галерията
144 години Служба АВ в БА
Потребителски вход