Начало Новини Контакти Стани член на сдружението
Главно Меню
Търсене



Новини : Пресата за нас
на 2007/5/11 7:10:00
Новини

В-к "Българска армия", бр. 16601 от 11.05.2007 г.

Отново участие на наш колега - подполковник Иван Станев в унищожаване на невзривили се боеприпаси!

Унищожиха бойно торпедо от Втората световна война

На 1 май т.г. в акваторията на рибарското селище в курортен комплекс "Русалка", община Каварна, при подводни спускания, водолаз от "Гражданска защита" открива на дълбочина около 9 метра под водата торпедо с неизвестен произход. След подаден сигнал и поискано съдействие от областния управител на Добричка област Динчер Хаджиев за изясняване на ситуацията и унищожаване на боеприпаса специализирано формирование от ВМС извърши обследване на района и откритото торпедо. ...




В резултат на огледа е установено, че торпедото е съветски образец, парогазово Т-53-38, произведено в навечерието на Втората световна война, и представлява опасност за корабоплаването и други дейности, извършвани на море в района. Районът бе временно забранен за корабоплаване, като са взети мерки за обезопасяването му.

На проведеното на 9 май съвещание при областния управител на Варненска област Петър Кандиларов представители на Гражданска защита - Варна и Добрич, Гранична полиция, РИОСВ и Щаба на ВМС, бе взето решение при спазване на най - строги мерки за безопасност, защита и опазване на околната среда, откритият боеприпас да бъде унищожен на място.

На 10 май около 10.30 ч., при изпълнение на всички предписани мерки под ръководството на началника на щаба на ВМС контрадмирал Георги Георгиев торпедото бе унищожено. За координиране на дейността по обезвреждането на боеприпаса действаше група с ръководител капитан I ранг Валентин Найденов, подпомаган от капитан I ранг Драган Узунов, подполковник Иван Станев и капитан-лейтенант Светлин Димитров. Под вода действаха началникът на леководолазната школа във Военноморска база Варна капитан-лейтенант Красимир Дамянов и водолазите мичман Георги Георгиев и матрос Димитър Македонски. Те унищожиха опасната подводна находка на място чрез поставяне на подривни патрони.

       Версия за печат
Коментарите са собственост на авторите. Ние не носим отговорност за тяхното съдържание.



От Галерията
Книга "Штыки к автоматом Калашникова" - страница от кни
Потребителски вход