Начало Новини Контакти Стани член на сдружението
Главно Меню
ТърсенеНовини : Мощна експлозия в на пристанища в Китай
на 2015/8/14 21:16:32

Огромен взрив уби десетки и рани стотици в Китай

От Дневник

Данните за жертви и пострадали са оскъдни. Властите съобщават, че са загинали 9 пожарникари и че е изгубен контакт с други 36 огнеборци, но не е ясно дали загиналите са част от вече съобщения брой жертви. Журналистите са държани на километри от мястото на катастрофата, а в района на болниците е забранено да се правят снимки. Властите плътно контролират и публикациите в интернет по темата.

Ефектът от експлозиите с разлика от около 30 секунди е бил регистриран като трус от сеизмолозите в столицата Пекин на около 160 км. Тянцзин е с население от около 15 милиона жители, а пристанището, за което се съобщава, че работи нормално, е едно от най-натоварените в страната.

Борбата с последиците продължи цяла нощ и сутринта още се виждаха пожари в обширен район. Разрухата - унищожени офис сгради, предприятия, складирани автомобили, жилища и улици - покрива няколко квадратни километра.

       Версия за печат
Коментарите са собственост на авторите. Ние не носим отговорност за тяхното съдържание.

 Re: Мощна експлозия в Tянзин

Публикуван: 2015/8/14 22:12  Обновен: 2015/8/14 22:12

v-radev

Webmaster
Регистриран: 2005/7/26
От: София
Публикации: 168
Не е възможно първият взрив да е 3 тона, а вторият 21 тона тротилов еквивалент! Много мащабни са разрушенията. Виж този запис https://www.youtube.com/watch?v=MHQPX2TJPQc#t=38 от почти 2,5 km разстояние. Лесно се изчислява, като се знае местната температурата на въздуха около 30 градуса по Целзий и съответстващата й скорост на звука във въздуха от около 350 m/s. За секундите от началото на вторият взрив до чуването му от снимащият е 7 s (от 18 s до 25 s).
На такова разстояние имаше записи на взрва на под. 18250 в кв. Челопечене на София на 3 юли 2008 г. в 6:28 ч. Там се взривиха около 20 тона тротил и около 150 тона боеприпаси, практически съдържанието на всички хранилища на това поделение.
Сравнението показва, че при трагедията в Китай тротиловият еквивалент на взривените взривни вещества, може би пиротехника или опасни химикали е в пъти по голям от посочения в информацията на агенция Синхуа.
Разбира се най-достоверна ще бъде информацията от разследващите органи на мястото на трагедията, довела до смъртта (до сега) на десетки, а ранените са стотици.От Галерията
25.jpg
Потребителски вход