Начало Новини Контакти Стани член на сдружението
Главно Меню
Търсене



Публични страници : Взрив във ВМЗ - Сопот, площадката в с. Иганово
на 2015/3/22 12:23:38

2000 неуправляеми снаряда са се взривили в Иганово

Огромен кратер се е отворил на мястото на взривилия се снощи склад за боеприпаси край село Иганово

Публикувана: 22 Март, 2015 06:38 Обновена: 22 Март, 2015 10:55
Оказва се, че от Инспекцията по труда само преди месец са проверили предприятието и са открили куп нарушения.

Огромен кратер се е отворил на мястото на взривилия се снощи склад за боеприпаси край село Иганово, научи Нова телевизия от военни източници. Складът буквално го няма.

Кметът на Сопот Веселин Личев обаче отрече пред БНР да има кратер. Той посочи, че първият оглед с дрон е показал, че става дума за взривен склад от метални плоскости, които са се разлетели от взривната вълна.

Оказва се, че от Инспекцията по труда само преди месец са проверили предприятието и са открили куп нарушения.

2000 неуправляеми снаряда са били съхранявани в склада на ВМЗ- Сопот, който се взриви в събота привечер.

Близо 2000 неуправляеми ракетни снаряда - НУРС, са се взривили в склада за боеприпаси на ВМЗ-Сопот. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски. Той дойде на място в сопотското село Иганово, за да се запознае със ситуацията след взрива.

Държа да подчертая, че става въпрос за склад и складова база, където не тече производствен процес, каза Лукарски.

Взривените снаряди в Иганово са конвенционално оръжие и опасност от обгазяване няма, каза шефът на ВМЗ Сопот Иван Стоенчев.

Създадена е организация за провеждане на процесуално - следствени действия в района на село Иганово.

На място днес са главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов, директорът на ОДМВР – Пловдив Пламен Узунов, зам.-директорът на ГДПБЗН Първан Секиранов, областният управител Розалин Петков.

Експерти от Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи имат готовност да направят огледи на място, за да бъдат изяснени причините за инцидента.

Процесуално - следствените действия ще се разгръщат в следващите няколко дни под ръководството на окръжния прокурор на Пловдив Румен Попов. Няма опасност за населението в района, ситуацията е овладяна.

В Карлово и Сопот бяха създадени кризисни щабове, които имат пълна готовност да реагират при необходимост.

1 октомври 2014 г. – взрив избухва в завод за утилизиране на боеприпаси край Горни Лом. На място загиват 15 работници, включително и синът на директора на завода. Причината – човешка грешка и неспазване на технологията на обезвреждане на боеприпасите.

На 8 август 2014 г. взрив в завод "Терем" в Костенец. Ранени са 10 души. При контролирано обезвреждане на боеприпаси се е получила искра, която е предизвикала експлозията.

5 юни 2012 г. – мощен взрив избухна в завод на "Берета Трейдинг" край Петолъчката. Трима души загинаха на място, 18 бяха ранени. Причината за инцидента – неспазване на трудовата дисциплина и мерките за безопасност.

3 юли 2008 г. – София беше разтърсена от взривове в склад за боеприпаси. В квартал Челопечене избухнаха 1400 тона боеприпаси. Няма пострадали. Щетите се оценяват на 8 млн. лв.


Овладяна е ситуацията с избухналия пожар и мощните взривове край село Иганово. Локалните пожари са потушени. Замърсяване на въздуха няма. Това са показали изследванията на разположените в района мобилни лаборатории на Министерство на околната среда и водите.

Няма жертви и ранени, тъй като на площадката не е и извършвана производствена дейност, а само са съхранявани 2 000 неуправляеми ракетни снаряда, които са предизвикали и мощната канонада.

В района е имало двама охранители, които са невредими.

Експерти ще могат да влязат на терен едва след 24 часа, когато със сигурност се установи, че няма опасност от вторични взривове. Тогава евентуално ще стане ясна и причината за взривовете и пожара. Министерството на отбраната е готово да съдейства в следващите дни с експерти и специализирана техника за изясняване на причините за взрива.

Мястото на инцидента остава отцепено от полицията.

"Следя отблизо ситуацията с цехa за боеприпаси на ВМЗ-Сопот край село Иганово. Жертви няма, няма и опасност за населението", написа във Фейсбук премиерът Бойко Борисов.

"Министърът на отбраната Николай Ненчев и министърът на икономиката Божидар Лукарски са на място и координират действията с полицията, пожарната и Регионалната инспекция по околната среда и водите. В момента се правят измервания на въздуха", пише още Борисов.

По-късно той допълни, че резултатите от измерването на въздуха в района на с. Иганово са готови. "Докладваха ми, че няма изменения на стойностите на въздуха, няма превишения на показателите, няма замърсители. Въздухът е чист".

       Версия за печат
Коментарите са собственост на авторите. Ние не носим отговорност за тяхното съдържание.



От Галерията
25.jpg
Потребителски вход