Начало Новини Контакти Стани член на сдружението
Главно Меню
Търсене



Публични страници : Жена изгоря при врив на газова уредба в Сливен
на 2014/12/23 8:53:51

59-годишна жена от Сливен изгоря при взрив на газовата уредба на колата й, съобщиха от МВР.

Причината за инцидента е техническа неизправност на бутилката.

Експлозията е станала, докато жената е шофирала.

Екипите на пожарната и на бърза помощ само констатирали смъртта на жената.

       Версия за печат
Коментарите са собственост на авторите. Ние не носим отговорност за тяхното съдържание.

 Re: Жена изгоря при врив на газов...

Публикуван: 2014/12/23 10:11  Обновен: 2015/3/24 13:53

v-radev

Webmaster
Регистриран: 2005/7/26
От: София
Публикации: 183
Пропан-бутанът е продукт на нефтопреработвателната промишленост, като бензина, керосина, нафтата и др. Метанът или природният газ, както е наричан, се образува в недрата на земята след разлагане на органични вещества. И двата газа се използват за гориво в автомобилните двигатели. Продуктите и на двата газа са безвредни за околната среда и са средно с 50% по евтино гориво от традиционните – бензина и дизела. Заедно с това запасите им са многократно надвишаващи тези на традиционните горива.
Това са основните причини тези горива да се използват в над 80 страни по света на 5 континента, като все по-успешни заместители на традиционните нефтопродукти за задвижване на автомобили.
Те, обаче, са и много опасни при неправилно съхранение и използване в автомобилите. Пропан-бутанът се счита за по-опасен, поради по-голямата си маса от тази на въздуха и при течове в газовата автомобилна система се отлага в кухини на дъното на багажника и на купето. Метанът е по-лек от въздуха и при теч в системата се изпарява и отлита навън от купето на автомобила.
И двата вида газ са с висока енергийност и образуват взривоопасна смес при определено съотношение с кислорода от въздуха. Това е причината военните конструктори да ги използват за направата на така наречените „вакумни бомби” или боеприпаси с „обемен взрив”. Те са по-ефективни с по-голям поразяващ фугасен ефект от боеприпасите, снаредявани с класическите бризантни взривни вещества, като тротил, хексоген и др. или смеси от тях.
Тези характеристики на пропан-бутана и метана предполагат щателна задължителна годишна проверка на автомобилните газови инсталации най-вече за течове в тях, както и проверка при най-малко съмнение за неизправност на системата. Тъй като и двата газа нямат мирис се добавят специални силно миризливи вещества за по-лесното откриване на течове от обонянието на човека.
Не пестете пари от редовни или инцидентни проверки на автомобилните газови инсталации!
Това предупреждение важи с пълна сила и за битовите газови инсталации и отделни бутилки с пропан-бутан под налягане, използвани в кухнята, в банята или за газовото котле за отопление, все по-широко навлизащи в бита!
Неспазването на техниката на безопасност и начините за използване, предписани от производителя на газовата инсталация или доставчика на газ, често водят до пожари, наранявания с тежки изгаряния или дори до смъртни случаи, като този в Сливен.

Валентин Радев



От Галерията
23.jpg
Потребителски вход