Начало Новини Контакти Стани член на сдружението
Главно Меню
Търсене



Публични страници : Взрив на пиротехника в Мъглиж
на 2014/12/23 8:37:43
Публични страници

Човешка грешка или дефект взривили завода в Мъглиж

2110289347.jpg
Снимка: БГНЕС

Часове след взрива в Мъглиж, при който загина един, а трима бяха ранени, в района на инцидента пристигнаха следователи от Националната следствена служба. От съображения за сигурност, обаче, те ще влязат в предприятието на „Балиста” утре по обед – 24 часа след взрива.

Според главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, вероятно става въпрос за производствен инцидент в цеха, произвеждал фойерверки и сигнални ракети. Това може да означава както дефект, така и човешка грешка.


Мъж загина, две жени са тежко ранени след взрив в завод в МъглижЕксплозията станала в цех, който произвежда пиротехника

Две жени бяха откарани в "Пирогов" с тежки изгаряния - едната е с около 70% по главата и тялото. Те са вдишали и токсични газове.

Според два независими източника, през последните две седмици в завода се е усвоявало производството на осветителен факел, изработен от високорискови пиротехнически вещества. Целта му е да осветява бойното поле.

Нов Горни Лом?

Експертите са категорични, че предприятието и собственикът му имат безупречна репутация, но технологичната дисциплина вероятно е нарушена на по-ниски нива сред работниците или е работено в съкратени срокове подобно на Горни Лом.

Това са средства, чувствителни на механични въздействия и статично електричество. Могат да се възпламенят при статично електричество. Например, в предприятия където са работи с такива средства изискването е работинциите да бъдат с памучни дрехи. Изключено е да имат по себе си накити или GSM-и”, обясни експертът по боеприпаси и взривни вещества Станчо Петков.

Шефът на мъглижкия завод е от 20 години в браншаФирмата, която стопанисва завода, е основана през 2004 г.

При нарушаване на технологичните правила се повишава рискът от инцидент.

„Това става на ниско ниво на изпълнителско ниво. Те (работниците-б.р.) трябва да бъдат грамотни също, и то на някакво по-високо ниво. Очевидно там стават грешки”, коментира друг експерт, Валентин Радев.

По думите му чувствителният състав се пресова в защитена стая зад стоманени врати и е възможно загиналият да е допуснал грешка.

В същото време, Радев посочи, че в предприятието са работели много високо подготвени специалисти, към които и други компании са се обръщали.

Как трагедията да не се повтори

"Никога ние не финализирахме този проблем. Защо - защото в България съдебната система говори за виновни. Отново най-вероятно основната причина е голяма алчност и бедност на хората, а непосредствената лоша дисциплина и липса на контрол от преките ръководители”, посочи председателят на комисията по отбрана в НС Михо Михов.

Взривеният завод в Мъглиж проверяван през октомври и ноемвриНе са констатирани нарушения, които да създават предпоставка за живота и здравето на работниците.

Сдружението на специалистите по боеприпаси ще предложи промени в закона за взривните вещества, които включват задължително обучение от квалифицирани експерти в цеховете, които работят с боеприпаси. Ще се предвиди и снижаване на нормите за производство и утилизация на взривни вещества.

След трагедията в Горни Лом досега инспекцията по труда е проверила 18 предприятия и складове за съхранение на опасни вещества и боеприпаси. Проверките за спазване на технологичната дисциплина там ще са на полугодие, а не както до момента веднъж годишно.

Повече за взрива в Мъглиж на фирма "Вертекс" с видео и становища на експерти от Сдружението на специалистите по боеприпаси в България вижте ТУК!

       Версия за печат
Коментарите са собственост на авторите. Ние не носим отговорност за тяхното съдържание.



От Галерията
Screenshot_20230924_191014_Viber.jpg
Потребителски вход