Начало Новини Контакти Стани член на сдружението
Главно Меню
ТърсенеПублични страници : Намерена граната в мазе на жилищен блок
на 2014/12/17 17:50:00

Репортаж от bTV
Жена намери граната в мазето си в софийския квартал „Младост”.
Районът е отцепен, очаква се на мястото да пристигнат екипи, които да обезвредят боеприпаса

граната

Възрастна жена откри граната в мазето си в блок 220 А в столичния квартал „Младост” 2, потвърдиха за bTV от МВР.

Сигналът за открития боеприпас е подаден в полицията в 10:28 часа. Обитателите на блока са изведени от домовете си превантивно, на мястото веднага е пристигнал полицейски екип, който е отцепил района и охранява гранатата до пристигането на екипи за обезвреждането ѝ.

Повече с видео вижте тук!

На хората вътре в блока беше казано да излязат, а на тези отвън - забранено да влизат.

Гранатата е ръчна бомба, която ако гръмне, може да убие човек, но според съседи, нямало опасност да се взриви.

„Съпругът ѝ е офицер от МВР, той е пенсионер от двайсет години. Някога някаква учебна граната е взел да я покаже на децата и я е забравил и я оставил в мазето ръждясала. Тя няма капсул, няма нищо”, обясни съсед на жената.

Коментар от експерт на ССББ:

Най-вероятно намерената граната е имитационна или учебна, или е само корпус на ръчна граната. В такива гранати няма взривно вещество и те са напълно безопасни. Задължително е те да бъдат оцветени в черно с надпис с бяла боя или релефен такъв за имитационните.
Достъпът до бойните гранати, особено снарядени със запалки или с взривателни механизми, е практически невъзможен и съхраняването им е под особено строг контрол в складовете на БА и на МВР.
Трябва да се отбележи, че в случая действията и на гражданите, които са се обадили на телефон 112 и на полицейските служители са правилни. Гражданите трябва да знаят, че докато не пристигнат специалисти и те да установят вида на граната, гранатата не трябва дори да да се премества.

       Версия за печат
Коментарите са собственост на авторите. Ние не носим отговорност за тяхното съдържание.

 Re: Намерена граната в мазе на жи...

Публикуван: 2014/12/17 19:49  Обновен: 2015/3/24 13:54

v-radev

Webmaster
Регистриран: 2005/7/26
От: София
Публикации: 168
Най-вероятно намерената граната е имитационна или учебна, или е само корпус на ръчна граната. В такива гранати няма взривно вещество и те са напълно безопасни. Задължително е те да бъдат оцветени в черно с надпис с бяла боя или релефен такъв за имитационните.
Достъпът до бойните гранати, особено снарядени със запалки или с взривателни механизми е практически невъзможен и съхраняването им е под особен о строг контрол в хранилищата на БА и МВР.
Трябва да се отбележи, че в случая действията и на гражданите, които са се обадили на телефон 112 и на полицейските служители са правилни. Гражданите трябва да знаят, че докато не пристигнат специалисти и те да установят вида на граната, гранатата не трябва да се премества дори.

Валентин РадевОт Галерията
Всички заедно 1
Потребителски вход