Начало Новини Контакти Стани член на сдружението
Главно Меню
ТърсенеНовини : Взрив на цистерна с пропан -бутан на гара Езерово
на 2013/8/16 0:06:19

Взривът в Езерово бил толкова силен, че е усетен и във Варна (обзор)

12 души пострадаха при трите взрива в Езерово. СНИМКА: БУЛФОТО

ОРЛИН РАДЕВ

Една апокалиптична нощ изкараха близо 2000-те жители на варненското село Езерово. И ако досега то беше известно у нас единствено като родното място на попфолк изпълнителката Цветелина, от вчера всички вече го наричат “огненото село”. За близо десет часа животът и сигурността на хората бяха заплашени от три взрива и огнена стихия.

Всичко започна в горещия следобед в сряда около 16 ч. От влакова цистерна работници на фирма “Газтрейд” прехвърляли газ пропан-бутан на автомобилна цистерна. По този начин фирмата, която се слави като един от най-големите доставчици и дистрибутори на пропан-бутан у нас, зареждала всички обекти в Североизточна България.

Шлангът, който свързвал двете цистерни, се скъсал, металният му накрайник се ударил в плочките и от искрата възникнал пожар. Това е причината за инцидента, казаха от варненската полиция.

Десет часа по-късно равносметката е 12 пострадали. Най-тежко е състоянието на 53-годишния работник в “Газтрейд” Минчо Петров, който е с 90% изгаряне. Той извършвал прехвърлянето на газта. Бил най-близо до взрива.

Огнената вълна го помела и той пламнал като факла. Минчо е на командно дишане и с опасност за живота. Вторият пострадал е 48-годишен работник, който бил изхвърлен от горещата вълна. Той е леко обгорен и е с травма на коляното. Двамата са настанени във Военноморската болница във Варна.

Седем пожарникари пострадали в момент, в който всичко уж било овладяно. В 18,30 ч автомобилната цистерна се взривила, а малко по-късно същото се случило и с железопътната. Последвал трети взрив - на цистерна с газьол. С леки травми, но без обгаряния са и трима жители на Езерово, които пристигнали на мястото на инцидента, за да помогнат.

Сред тях има и една жена, която е с контузия на главата. 59-годишен мъж пък е обгазен. С 25% изгаряния е управителят на фирмата “Газтрейд” Пламен Стоянов, който бил застигнат от взривната вълна при втория взрив на цистерната.

“Пожарникарите са получили изгаряния на крайниците от втора степен. Няма опасност за живота им”, каза д-р Антония Касабова, шеф на “Спешна помощ” във Варна.

Кметът на Варна Иван Портних посети Военноморската болница и разговаря с пострадалите пожарникари. Той обеща общината да отпусне помощ на всички пострадали.

“Кметът апелира към доброволно кръводаряване, защото някои от пострадалите се нуждаят от кръвопреливане”, каза д-р Ивайло Въжаров - ръководител на Военноморската болница във Варна. Той допълни, че двама от седемте пострадали пожарникари са с около 20% изгаряния. Те ще претърпят сериозни операции.

Останалите са в добро състояние, но за тях ще продължат да се грижат във Военноморската болница. “Пожарът обхвана площ от 50 декара. На помощ се притекоха не само варненски пожарникари, но и техни колеги от Шумен и Девня, както и специализирана техника от летището в морския град. Няма опасност за околната среда. Не се стигна до евакуация на населението на Езерово, не престана да работи и заводът за преработка на отпадъци”, каза Желязко Петров, кмет на община Белослав, към която се числи село Езерово.

Жителите на Езерово и Девня са изплашени. Десетки са останали без стъкла на прозорците си. 13 влака бяха спрени, защото по цялото протежение на железопътната линия на гара Езерово бе осеяно с осколки от взривената цистерна. Пътниците, които трябваше да пътуват, се превозваха до Варна с автобуси.

“В 23,30 часа пожарът в Езерово беше окончателно потушен и влязохме в огнището. Коловозът, където са били цистерните, е разрушен при гръмването. Ситуацията е страшна - като след бомбардировка. Всичко е потрошено”, обясни Желязко Петров.

“До сутринта пожарникарите са охлаждали цистерна с бензин, която също се намирала наблизо. А друга част продължават да гасят запалилите се сухи треви в района”, каза говорителката на ОД на МВР във Варна Ивана Милева.

По заповед на министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев на мястото на аварията са пристигнали специализирани следствени органи от дирекция “Инспекторат” и от Икономическа полиция. Районът на взрива е отцепен, за да не влизат случайни хора. През целия ден вчера се извършваше оглед на място. Обстановката започва постепенно да се нормализира.

Взривът бил толкова силен, че е усетен и във Варна. Във Владиславово разтресе врати и прозорци здраво. От крайните квартали на морския град виждали облаци дим. На мястото на инцидента пристигна областният управител на Варна Иван Великов, който каза, че не е необходима евакуация на населението.

“Следствието има думата оттук нататък да проследи причините, довели до тази много тежка ситуация и този взрив. Винаги такива неща стават след човешка грешка”, каза кметът на Белослав Желязко Петров.

Той добави, че започва разчистване на площадката. По думите му няма абсолютно опасност от взривяване на други цистерни. “Всичко вече е обезопасено. Остана една цистерна с бензин 20 т, която беше спасена, както и друга с 20 т газьол. Ситуацията е овладяна”, каза още Петров. Причините за инцидента се разследват, засега водеща версия е техническа неизправност.

В село Езерово е започнал оглед, за да се установи има ли пострадали къщи и какви са щетите. Главен инспектор Тошко Бързилов, директор на оперативния център към ГД “Пожарна безопасност и защита на населението”, заяви, че са били спасени няколко
автоцистерни, пълни с газ. “Ако огънят ги бе достигнал, щеше да стане страшно”, каза той.

Заради възникналия пожар и взрив на пропан-бутан в Езерово екип от експерти на РИОСВ - Варна, и Регионална лаборатория в морския град са разставили мобилната автоматична станция за контрол на качеството на въздуха.

Анализът показва замърсяване на приземния въздушен слой в районите на ТЕЦ “Варна” - Езерово, квартал “Изворите” - Девня, и кв. “Батак” във Варна. Фронтът на разпространението на димните газове е през земеделски земи и не засяга населени места. Те са под пределно допустимите граници.

Празничното хоро за Деня на Варна пред катедралния храм “Свето Успение Богородично” вчера бе отменено заради взрива в Езерово.

Спасиха от взрив гарата в Синдел и софийския гараж “Земляне”

Огнеборци от Варна са отстранили теч от аварирала цистерна на гара Синдел към 6 ч сутринта, а няколко часа по-късно бе предотвранен теч и в София, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Точно в 6,13 ч е съобщено за теч на пропан-бутан от железопътна цистерна на гара Синдел. веднага са изпратени два пожарни екипа и огнеборците заедно с работници извели на безопасно разстояние авариралото съоръжение.

Пробойната в цистерната е запушена, няма опасност от изтичане на газ, увериха от МВР.
В късният следобед пък в столицата районът около автобусен гараж “Земляне” бе отцепен заради теч на газ пропан-бутан от автоцистерна. Токът в района на инцидента бе спрян, а периметърът около мястото отцепен. От МВР увериха, че няма опасност за хората в района и за околната среда.

При работа с опасния газ пропан-бутан е допусната фатална небрежност от работещите в базата в село Езерово”, каза във Варна главен комисар Николай Николов, директор на “Пожарна безопасност и защита на населението” към МВР. По случая е назначена инспекторска проверка, която започва днес. Той припомни предполагаемата причина за пожара - скъсване на маркуча.

“От нарушената цялост на маркуча е започнало изтичането на газ. Вследствие на това точно след два часа се е стигнало и до взрив. След инцидента първи на мястото на аварията са се озовали пожарникарите от ТЕЦ “Варна", след тях са дошли от Варна и от летището в морския град. Следствието все още не е установило точните причини и виновниците за пожара и взривовете”, каза главен комисар Николов.

Той подчерта специално действията на Димитър Янев, началник на Втора районна противопожарна служба във Варна, който е усетил навреме, че цистерната ще избухне, и е успял да отдръпне хората си. Неговите действия са помогнали да няма много по-сериозни човешки жертви.

Николай Николов е посетил пострадалите във Военноморската болница във Варна. “Най-тежко е състоянието на мъжа с 90% изгаряния. Лекарите правят всичко възможно, за да спасят живота му. Останалите пострадали, между които са и пожарникари, и една жена, са с по-леки изгаряния", каза той.

“Газтрейд”: Човешка грешка, трябвало да охлаждат

“Фирмата ще направи всичко, което е необходимо - финансово, физически и човешки. Допусната е човешка грешка при свързването на маркуча. Основното нещо, което знам, че трябва да се направи, когато възникне такъв инцидент, е да се охлажда съдът. За 15 години това ми се случва за първи път.” Това каза пред БНР Милчо Василев, изпълнителен директор на “Газтрейд” - фирмата собственик на цистерната.

Кметът на община Белослав Желязко Петров също коментира, че инцидентът най-вероятно е резултат на човешка грешка. Той посочи, че при избухването на пожара в 16 ч на площадката, където е пълнена автоцистерната, е трябвало да има двама работници, но на практика е бил само единият.

Зам. окръжният прокурор на Варна Радослав Лазаров съобщи, че по случая в Езерово вече е образувано наказателно производство за палеж. Ще бъдат назначени серия експертизи.

       Версия за печат
Коментарите са собственост на авторите. Ние не носим отговорност за тяхното съдържание.От Галерията
6.jpg
Потребителски вход