Начало Новини Контакти Стани член на сдружението
Главно Меню
Търсене



Публични страници : Оръжейните пазари на България
на 2013/6/5 14:44:24
Публични страници

България е изнесла най-много боеприпаси за Алжир, Афганистан и Индия

От Георги Марчев
15:39 на 05 юни 2013 г. в-к Дневник
През 2012 година реализираният износ и трансфер на боеприпаси от България е за 219.4 млн. евро, а вносът е на стойност 39.9 млн. евро. Най-големи обеми за експорта са осъществени с Алжир, Афганистан и Индия, а за импорта от Германия, Сърбия и Украйна. Това се разбира от доклад на междуведомствената комисия за контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение, приет на днешното редовно заседание на МС.

През миналата година комисията е издала общо 843 разрешения за износ на обща стойност 349 млн. евро. От тях 499 са от територията на България, като най-голям брой са предназначени за САЩ, Египет и Казахстан. Обект на сделките са били основно боеприпаси, взривни устройства, бомби, снаряди и ракети.

Общите издадени разрешения за внос и трансфер към страната са 310 за 395.4 млн. евро, като те са основно от Германия, САЩ и Чехия. Изделията, обект на сделките, основно са били предназначени за модернизацията на Българската армия, както и боеприпаси с цел унищожаване.

За изделията и технологиите с двойна употреба през 2102 година са издадени 19 удостоверения за право на износ и трансфер и 12 за извършване на брокерска дейност. След като докладът бъде разгледан от Народното събрание, ще бъде публикувана на интернет страницата на Министерството на икономиката.

       Версия за печат
Коментарите са собственост на авторите. Ние не носим отговорност за тяхното съдържание.



От Галерията
На старта
Потребителски вход