Начало Новини Контакти Стани член на сдружението
Главно Меню
Търсене



Новини : Регулиране на търговията с оръжие
на 2013/6/4 8:50:00
Новини

Над 65 държави подписаха договора за търговия с конвенционални оръжия


11:15 | 04.06.2013

Над 65 държави вече подписаха първия международен договор за регулиране на търговията с конвенционални оръжия, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Споразумението бе открито за подписване едва вчера. Масовата подкрепа за договора даде силен тласък на кампанията за прекратяване на незаконната търговия с оръжия, която подхранва конфликти и подпомага екстремисти в целия свят.

Първи постави подписа си под документа сложи аржентинският министър на външните работи Ектор Тимерман. Това стана на церемония в централата на ООН в Ню Йорк.

Договорът вече е подписан от 67 държави - над една трета от 193-те страни членки на световната организация. На практика обаче неговата ефективност ще зависи от подкрепата на основните износители и купувачи на оръжия и от това доколко строго се прилагат разпоредбите му.

Съединените щати обещаха да подпишат договора в скоро време. Русия и Китай засега не са казали дали ще последват примера им.

Договорът беше приет на 2 април от Общото събрание на ООН с огромно мнозинство - 154 гласа "за" и 3 "против" (Сирия, Северна Корея и Иран). Двадесет и три страни се въздържаха, включителноголеми износителки на оръжие (като Русия и Китай) и основни купувачи (Египет, Индия, Индонезия и Саудитска Арабия).

Договорът ще влезе в сила 90 дни след като 50 страни го ратифицират. Според финландския външен министър Ерки Туомиоя това може да стане след малко повече от година, в зависимост от това колко бързо върви процесът.

По силата на договора всяка страна, която го е подписала, трябва да направи преглед на своите доставки на оръжия и да прецени дали пратките няма да попаднат в ръцете на терористи, дали продажбите няма да са в нарушение на оръжейно ембарго и дали нарушават човешките права.

Търговията с конвенционални оръжия по света е оценявана на между 60 милиарда и 85 милиарда долара годишно.

       Версия за печат
Коментарите са собственост на авторите. Ние не носим отговорност за тяхното съдържание.



От Галерията
Взривател дънен МД-10
Потребителски вход