Предизборният флирт на Цонев разгневи експертите в бранша

Дата 2009/7/2 22:37:44 | Категория: Новини

Предизборният флирт на Цонев разгневи експертите в бранша
Нямат обяснение за закриването на военния полигон край Змейово

Един от най-атрактивните жестове на военния министър Николай Цонев в предизборния му флирт с избирателите в Стара Загора – заповедта за закриване на полигона край село Змейово - предизвика остра реакция на експертите в бранша.

Сдружението на специалистите по боеприпаси в България настоя решението на водача на пропорционалната листа на НДСВ в Стара Загора да бъде преразгледано.

Проф. Стефан Воденичаров, председател на сдружение ''Българска отбранителната индустрия'' пък определи изявата на Цонев като "несериозна". И двамата експерти са на мнение, че полигонът е уникален и решението за закриването е абсолютно необосновано.

В декларация на Сдружението на специалистите по боеприпаси, адресирана до президента, премиера и министъра на отбраната, се посочва, че аргументите за закриването на полигона, изложени от Цонев, са "необосновани и непрофесионални", а самият той е бил подведен.

Николай Цонев съобщи преди два дни, че е издал заповед за закриване на змейевския полигон и преместването му на полигона край хасковското село Корен. Тогава той се позова на анализ на министерството. В четвъртък обаче стана ясно, че този анализ е бил проведен в много "тясна рамка", изключила от него водещите експерти.

Според Сдружението на специалистите по боеприпаси закриването на Централния армейски изпитателен полигон ще доведе до невъзможност за изпитания за оценка на функционалните характеристики на боеприпасите от складовете на БА, както и до невъзможност за изпитания от независим държавен орган на нови боеприпаси от среден и по-голям калибър и елементи за тях, произведени от отбранителната индустрия на страната. Закриването на полигона ще доведе и до спиране за неопределено време на научноизследователската дейност в областта на боеприпасите и новите въоръжения, свързана с техните полигонни изпитания.

Според цитиран от Цонев анализ на министерството обаче, разходите за преместването са няколко пъти по-малко от средствата, необходими за поддържане на полигона край старозагорското село. Освен това според него е икономически нецелесъобразно 86 000 декара земя да бъдат използвани само за изпитания на нови боеприпаси. Затова 65 000 декара от земята на полигона ще бъдат предоставени на Държавната агенция по горите. Останалата част от терена ще отиде към Министерството на земеделието и храните. Другият съществен аргумент на Цонев бе, че дейностите на полигона притесняват населението, макар още през 2005 г. да бе категорично доказано, че те не са причина за обгазяването на Стара Загора.

Аргументът, че "разходите за преместването са няколко пъти по-малко от средствата, необходими за поддържането", експертите от Сдружението на специалистите по боеприпаси определят като "неверен", тъй като част от съоръженията на полигона не могат да бъдат премествани, а трябва да бъдат разрушени и наново изграждани.

Пред Mediapool полк. Валентин Радев, председател на сдружението, съобщи, че издръжката на полигона през последните години се движи в рамките на 1.2 млн. лева годишно, като той има и собствени приходи от заводите, които тестват продукцията си там. По думите му освен, че преместването на полигона е практически невъзможно, евентуален опит за осъществяване на подобна идея ще коства много време и десетки милиони левове.

Предаването на площи от територията на полигона на Агенцията по горите и на Министерството на земеделието, каквото е предложението на министъра, е също невъзможно. Огромни площи от района на полигона са "замърсени" с взривни остатъци и невзривени снаряди, останали под повърхността на земята, въпреки стриктния отчет за водене на невзривени боеприпаси през последните години. Тези площи задължително трябва да бъдат "прочистени" по технологията, предвидена за прочистване на района на взривеното поделение в Челопечене, отнемаща години високо специализиран труд.

В Стара Загора от години се коментира, че има частен интерес към полигона за създаването на ловно стопанство, като някои от слуховете го свързват със семейството на министър от тройната коалиция.




Тази статия идва от Сдружение на специалистите по боеприпаси в България
http://asabulgaria.com

Адресът на тази статия е:
http://asabulgaria.com/modules/news/article.php?storyid=67