Юбилейна конференция

Дата 2009/3/19 23:00:00 | Категория: Новини

На 18 и 19 март 2009 г. в София, хотел "Родина" се проведе Юбилейна конференция "60-годишнината на НАТО и 5 години членство на България". Конференцията бе организирана от АЗКОН (Асоциацията на на завършилите колежа на НАТО в Рим).
Ето някои от акцентите:
Страната ни отделя най-малко средства за отбрана от страните-членки в НАТО. Това стана ясно на юбилейна конференция по повод 60 години от създаването на алианса и пет години от членството на България в него.

Преглед на пътя, извървян от НАТО за 60 години, направи преподавателят от колежа по отбрана на НАТО кап. I ранг Хенрих Ланге.
По $ 12 384 се падат на човек от населението за отбрана у нас, по данни на информационния бюлетин на пакта „Financial and Economic Data Relating to NATO Defence” от последната седмица. За сравнение в Чехия на калпак се падат 24 476 долара, в Дания – 36 891, в САЩ – 46 941.Числата цитира в доклада си пред отбранителни експерти, политици, натовски посланици и военни аташета полк. Добромир Тотев, съветник на военния министър по планирането.
По 1741 евро разходи за модернизация в армията пък се падат на всеки военен в родната армия, по данни на Европейската статистическа агенция. Средната сума в Евросъюза е 15 500 евро. Почти десет пъти по малко средства от тези в ЕС се падат на военнослужещ за отбрана – 13 400 евро при средни за Европа 103 600 евро. Оборудването на силите ни не бива да отстъпва по нищо от това в НАТО, куршумите не подбират Брутния вътрешен продукт, коментира полк. Тотев. Критики за екипировката на мисиите ни зад граница, участието ни в командните структури на алианса и намаляващия бюджет отправи о.р. ген.майор Съби Събев.
От 24 души в мисия зад граница през 1998 г. рейнджърите ни през миналата година са нараснали на 1761, а за 10-годишния период сме взели участие в операции на НАТО с 8350 военни, похвали се шефът на дирекция „Стратегическо планиране” в ГЩ кап. I ранг Валентин Гагашев. Той посочи, че имаме общо 25 щаба и формирования, които са сертифицирани и одобрени от НАТО, което ни прави надежден съюзник.
Глобалната икономическа криза се превръща в най-голямата заплаха за националната ни сигурност, посочи пък икономическият анализатор проф. д-р Димитър Иванов

Четвъртък, 19 март 2009 г., в-к Стандарт, Даниела Маркова


Тази статия идва от Сдружение на специалистите по боеприпаси в България
http://asabulgaria.com

Адресът на тази статия е:
http://asabulgaria.com/modules/news/article.php?storyid=59