Първа публикация за Челопечене през Новата 2009 г.

Дата 2009/1/4 14:40:00 | Категория: За регистрирани

Ще режем 40 000 т стари снаряди
Евгени Генов, в-к "Дневен труд", 04 януари 2009 г.

Унищожаването на арсеналите от стари боеприпаси, трупани с десетилетия, най-после стартира. Още този месец четири български фирми започват да режат излишните муниции, научи “Труд”. ...
Над 20 компании изявиха желание да утилизират (обезвредят и разглобят) излишните снаряди и бомби, като една трета от тях бяха чужди. Комисия от Министерството на отбраната обаче отся след обществена поръчка само четири български фирми.
“Труд” научи, че повечето от кандидатите не отговаряли на условията, заложени в Закона за контрол над взривните вещества.
“Изискванията в него са много и са доста строги. Спазването им е абсолютно задължително. Министерството на отбраната не води тенденциозна политика, която да елиминира фирми, които не са български, каквито публикации се появиха в медиите. Просто чуждите компании не предоставиха оферти, отговарящи на закона”, казаха от ведомството. Външните кандидати искали да унищожават снарядите извън територията на България. Утилизацията обаче е процес, при който трябва да се направят негодни за използване.
В подобна ситуация никой не гарантира, че в друга страна това ще се спазва и е трудно да се контролира. Освен това според закона боеприпасите са изключителна държавна собственост и не могат да се изнасят навън.
“Сега излишните боеприпаси са малко под 40 000 тона. Те трябва да бъдат премахнати за две години - до края на 2010 г., като се спазват екологичните норми в страната”, каза пред репортер на вестника полковник Валентин Радев, шеф на екипа от експерти на военното министерство. Това е едно от важните условия, с което са се съгласили и под което са се подписали фирмите, които ще изпълнят проекта. Те трябва да имат своя производствена територия, като МО е допуснало утилизацията да се извърши и в някои войскови райони.
На 3 юли м. г. в столичния кв. “Челопечене” експлодираха армейските складове със стари боеприпаси. Там се съхраняваха 1500 тона муниции, от които 15 т тротил на пехотата, ВВС и бойнияфлот. В складовете имаше и патрони на МВР и НСО. Заради инцидента кабинетът отпусна спешно 30 млн. лв. за унищожаване на старите арсенали. Това обаче е половината от необходимата сума. През т. г. правителството трябва да даде още толкова.



Тази статия идва от Сдружение на специалистите по боеприпаси в България
http://asabulgaria.com

Адресът на тази статия е:
http://asabulgaria.com/modules/news/article.php?storyid=57