Един месец след взрива в Челопечене

Дата 2008/8/3 8:20:00 | Категория: За регистрирани

Хронология на събитията през погледа на експерта

Днес, 03 юли 2008 г., изтича един месец от инцидента с взривяването в Базата за утилизация на боеприпаси (поделение 18250 на Министерството на отбраната), разположена в землището между столичните квартали Челопечене и Чепинци.



Видео материал от мястото на инцидента

Както е известно, в ранните часове на 03 юли (четвъртък) 2008 г., два мощни взрива разбудиха софиянци и поради липса на бърза и точна информация създадоха паника и породиха разнопосочни версии за случилото се. Тези, които живеят ж.к. Дружба, решиха, че експлозията идва от ТЕЦ-а, тези, живеещи в близост до летището, че експлозията е причинена от летищни съоръжения за съхранение на гориво или взривил се самолет, тези, които живеят в северните квартали, заподозряха за взривовете някои от цеховете в МК „Кремиковци”. Може би само най-близко живеещите и част от военните не сбъркаха и заподозряха за взривовете Базата за утилизация на боеприпаси в Челопечене. ... (прочетете "пълният текст) ...


Полк. д-р Валентин Радев, ст.н.с. ІІ ст. в Института за перспективни изследвания
за отбраната (ИПИО) към ВА "Г. С. Раковски"

Складовият район на поделението преди и след взрева


Официално обявеният час на взрива е 6:28 ч., като в 6:30 ч. е получен първият сигнал на телефонен номер 112, а в 6:35 ч. е потеглил към мястото на инцидента първият автомобил на министерството на вътрешните работи.

Повечето телевизии предаваха директно от мястото на събитието, но информациите бяха различни, някои лишени от конкретност, други – нагнетяващи повече от необходимото напрежение. В началния момент след взрива липсваше достоверна информация има ли вредни емисии в образувалия се облак от първите по-мощни взривове и какво точно се е взривило. Има ли взривени химически боеприпаси, има ли радиация и трябва ли хората да се евакуират. Тези първи час и половина или два часа без точна информация, създадоха несигурност у хората и доближиха ненужно случилото се до ситуация на терористичен акт.

Последваха оценки от експерти, повторени от официални длъжностни лица, за липса на серен диоксид и други опасни газове в продуктите на взрива, бяха дадени съвети за поведение при следващи очаквани по-слаби взривове, което в значителна степен успокои населението в региона.

Над 90% от живеещите в района на взрива бяха евакуирани с автобуси на столичния автотранспорт. Районът на инцидента бе отцепен от сили на министерството на отбраната, заселено бе присъствието на полиция, пожарни и линейки. Определена бе шесткилометрова зона за потенциална опасност.

По молба на Национална служба "Пожарна безопасност и защита на населението" в 7:50 ч. са изключени изводите за Челопечене и частично е прекъснато електрозахранването на селата в близост до инцидента - Яна, Кремиковци и Ботунец.

Намерен е невзривен снаряд на една от неизползваните писти за рулиране на самолети на столичното летище и то е затворено за неопределено време. Преустановено е и зареждането на самолетите с гориво. След няколко отлагания на отварянето му, окончателно летището е отворено след 19:10 ч., като е гарантирана безопасността за кацане и излитане на самолетите.

Междувременно от специалисти на министерството на околната среда и водите е измерено замърсяването на въздуха в района за вредни вещества. Отчетено е, че само нивото на прах във въздуха е завишено над 5 пъти.

На извънредно заседание на Министерския съвет от 9:00 ч. са изслушани доклади на началника на Генералния щаб на Българската армия, на началника на Гражданска защита и на министерство на здравеопазването.

Министерството на отбраната публикува информация за Базата за утилизация на боеприпаси в Челопечене и данни за съхраняваните боеприпаси по видове и количества.

Поделението е разснарядителна база за боеприпаси с изтекъл срок на годност и се състои от два цеха за разглобяване на боеприпаси и извличане на взривни вещества и складове за боеприпаси. Поделението е подчинено на бригада "Логистика" към Генералния щаб на БА и към момента е в процес на ликвидация. Досега там не са взривявани боеприпаси и от половин месец в поделението не се извършва утилизация. Базата се охранява от охранителна фирма "МОБА" ЕООД. В складовете се съхраняват излишни за въоръжените сили боеприпаси, които подлежат на утилизация. Съставът на взривните вещества, съдържащи се в боеприпасите, е основно тротил, известна част от тях са снарядени с хексоген и негови смеси.

Към момента на взрива в поделението са съхранявани: стрелкови боеприпаси - 96 тона, ръчни гранати - 52 тона, изстрели за гранатохвъргачка ПГ - 210 тона, реактивни дълбочинни бомби - 20 тона, бойни заряди - 23 тона, взриватели - 204 тона, пиротехнически средства - 68 тона, други взривни вещества - 20 тона. Общо 1494 тона.

Министерството на отбраната уточнява, че при взривяване в продуктите на взрива се съдържат основно въглеродни оксиди, диоксиди и азотни окиси, които при съществуващата метеорологична обстановка и създадените концентрации не са опасни за хората.”

В подкрепа на тази информация към 12:00 ч. станциите за измерване на компонентите на въздуха в София в кварталите "Дружба", "Надежда", "Красно село" и станцията на Орлов мост показват, че концентрацията на вредни вещества е в пъти под праговите стойности. Единствено станцията в кв. "Дружба" регистрира леко повишение на азотни оксиди, които обаче са четири пъти под вредните прагови стойности.

Трябва да се посочи, че бързо изнесената информация за съхраняването в поделението боеприпаси в значителна степен подпомогна анализа на независимите експерти и журналисти за случилото се по време на инцидента и успокои, а в отделни случаи и опроверга теории на неспециалисти в пресата за страховити последици от инцидента и потенциалните опасности през следващите дни и седмици.

Към 19:50 ч. е констатиран и последния за деня (четвъртък) взрив в района на инцидента.

На 04 юли (петък), данните от измерванията, извършени през нощта, на стационарните и мобилната станция на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) към Министерството на околната среда и водите показват, че няма никакво замърсяване на въздуха в София и в района на Челопечене. Азотният диоксид, серният диоксид и въглеродният оксид са под праговите допустими стойности, отчитат и стационарните станции в София (в кварталите "Дружба", Надежда", "Красно село" и станцията на Орлов мост). Такива са данните и от мобилната станция, която цяла нощ измерва в кв. Чепинци. Отчетено е, че няма и запрашване, нито в София, нито в района на кв. Челопечене. Концентрацията на фини прахови частици в София през изминалото денонощие е 1,1 до 1,3 пъти над средночасовата норма, но това е в рамките на обичайното за София, породено от обичайния интензивен трафик.


Тези данни и измерванията през следващите дни, по категоричен начин освен успокоение и яснота за състоянието на замърсяването на въздуха в София непосредствено след взрива имат и още една много съществена стойност. Те доказват по един категоричен и убедителен начин несъстоятелността на обвиненията за обгазяване на района на Ст. Загора от дейността на Централния артилерийски технически и изпитателен полигон (ЦАТИП) на Българската армия край с. Змеюво. Тази бележка тук е необходима и не бива да се възприема като неуместно отклонение, защото трябва за пореден път да се изясни, че в Базата за утилизация в Челопечене, както се вижда от публикувания списък, са съхранявани „букет” от различни по вид, калибър и съдържание на взривни вещества боеприпаси. Такова разнообразие от боеприпаси по вид и състояние не се среща в нито един от другите складове и бази за съхранение на боеприпаси на Българската армия. Следователно, щом тук не са намерени наднормени количества серни диоксиди и други опасни за здравето газове в продуктите от взрива, те няма как да са били отделяни във въздуха на Ст. Загора, като следствие от дейността на ЦАТИП. Още повече, че там са изпитвани само някои от съхраняваните в поделението в Челопечене номенклатури боеприпаси и като правило в ограничени количества - до не повече от няколко десетки броя от вид. За неспециалистите е необходимо да се добави и това, че при изстрелване и взривяване на боеприпаси на местността, какъвто е случаят с полигона в Ст. Загора, т.е. когато боеприпасите са използвани по предназначение, а не чрез инцидентно взривяване или изгаряне на открито, вредните газове в продуктите на взрива са два пъти по-малко.

В края на деня (05 юли) между 22:30 и 23:00 ч. са регистрирани 11 детонации със среден интензитет на територията на поделението, без риск за хората, за което са информирани и местните власти.

На следващият ден и в продължение на няколко дни след това с помощта на термовизионни камери на Министерството на отбраната и Гранична полиция е обследван района на складовата част на Базата и са локализирани горящи и тлеещи огнища. Установено е, че това са най-вече тлеещи дървени остатъци от сандъци за боеприпаси и друга опаковка и дънери и стволове на дървета от различен вид. През следващите няколко дни е организирано заливане с вода на част от тези огнища, дъждуване с помощта на пожарни, включително са изсипани над 30 т вода над епицентъра на взрива с помощта на самолети. Работата на пожарните продължи до окончателното овладяване на огнищата на тлеещи дървета, като са изсипани над 2000 т вода. Особена благодарност се дължи на търговското дружество „Плама” от гр. Плевен, което предостави безвъзмездно на Министерството на отбраната своя специализиран противопожарен автомобил с дълга „стрела” и възможност за изхвърляне на вода на разстояния до 100 м с висока точност на обливане на огнищата.

С дъждуването и обливането на тлеещите огнища се прекъсна възможността от възбуждане на взривове на останали невзривени стрелкови боеприпаси, каквито бяха случаите късно вечерта на 05 юли.

Следващите дни модулни групи от сапьори разузнават и локализират в двукилометровата зона невзривени боеприпаси и взривни остатъци. С цел по-бързото прочистване на земеделските земи, министерството на отбраната постоянно увеличава броя на заетите военнослужещи. Числеността им постоянно нараства, като от 89 на 08 юли достига 300 военнослужещи в края на месеца. В резултат на работата на модулните групи са разузнати, локализирани и обезопасени над 1000 единици невзривени боеприпаси и взривни остатъци.


За своевременно обезопасяване на локализирани невзривени боеприпаси в земеделските земи и около пътищата, е поръчана и срочно доставена и тествана на 11 юли в присъствието на журналисти, система за рязане на части от боеприпаси с помощта на водна струя, смесена с абразив под високо налягане, наречена „робот”. Предназначението на този „робот” е безопасно да отрязва челната част от боеприпасите, в която са завити взривателите. По този начин боеприпасите се обезопасяват, а „опасната” част от тях заедно с взривателя се взривява или изгаря на място или на полигон. Роботът работи с налягане на флуида от 700 атмосфери и реже частта от очкото със взривателя на 122-mm снаряд за около 12 минути.


За безопасното преместване на невзривени боеприпаси, взриватели или „опасни” части от боеприпаси със завити взриватели, е потърсена и използвана помощта и на дистанционно управляем робот, собственост на служба „ДОТИ” към Министерството на вътрешните работи.


За подпомагане на работата на Съвместния оперативен център на Министерството на отбраната със заповед на началника на Военна академия „Г. С. Раковски” е създадена работна група от експерти, съставена от водещи учени и специалисти по боеприпаси от Академията, Института за перспективни изследвания за отбраната, БАН, НВУ „Васил Левски”, университети и от търговски дружества от отбранителната промишленост.

Тъй като националната експертиза е недостатъчна за бързото и безопасно овладяване на инцидента е потърсена помощта на наши партньори от НАТО. От 17 юли в продължение на няколко дни на мястото на инцидента бяха старши съветника по Програмата за утилизация на конвенционални оръжия на Държавния департамент на САЩ г-н Марк Адамс и група експерти от Европейското командване, съпроводени от капитан ІІ ранг Скот Мълвения, военноморски аташе на посолството на САЩ у нас. Те споделиха опита си от подобни инциденти и насърчиха българските военни командири и експерти в тяхната работа. Стана ясно, че дейността по прочистването на района на епицентъра ще продължи над 2 години, а на земеделските земи около него не по-малко от 6 месеца.

Важна в подобни инциденти е водената политика на откритост на ръководството на Министерството на отбраната. Бяха обявени не само наличностите в Базата в Челопечене, но и публикуван списъка и дислокацията на складовете и базите за съхранение на боеприпаси в страната. Публикувана бе и справка за сключените договори за реализиран скрап, добит от утилизацията на боеприпаси за периода 2002-2008 г., от 17 фирми на обща стойност над 3,5 млн. лева.

За първи път на територията на страната в района на инцидента работи и група на CIMIC от Министерството на отбраната. Работа, особено полезна в процеса на разясняване на местното население на опасностите от манипулирането с намерени в околностите, в дворовете или на пътя невзревени боеприпаси и взривни остатъци. Своевременното уведомяване и изглаждане на недоразумения между различни групи от населението, местната власт и съсредоточените сили на Българската армия, пожарната служба, представители на пресата и др. са особено важна част от работата на групата за гражданско-военно сътрудничество, високо оценена от всички участници в процеса. Военнослужещите от модулните групи, техните ръководители и експертите по боеприпаси с основание залагат на информационната работа на групата CIMIC сред местното население за недопускане на нараняване или смъртен случай при манипулиране с невзривени боеприпаси и взривни остатъци в близост до района на инцидента. Опасност, която остава реална до окончателното прочистване и обезопасяване на района на инцидента и прилежащите земеделски земи.

В края на първия месец от началото на инцидента са прочистени повече от 2/3 от 12 000 дка земеделски земи в двукилометровата зона около района на инцидента. Платени са обещаните от Министерството на отбраната пари за обезщетение на арендаторите – 61 000 лева, а Столичният общински съвет гласува 1,3 млн. лева обезщетение за нанесените щети от взрива на стопаните от района.

Междувременно е разпоредено охраната на складовете и базите за съхранение на боеприпаси да се поеме от служба „Военна полиция”. Във връзка с напредване прочистването на земеделските земи и с цел недопускане на инциденти, е засилена в края на месеца и охраната на района на инцидента.

На заседанието си от 10 юли т.г. Министерският съвет е гласувал отпускането до края на годината на 30 млн. лева за утилизация на излишните на Българската армия 43 500 т боеприпаси. Самата утилизация ще се извършва чрез обявяване на процедура по Закона за обществените поръчки, в която могат да участват както български, така и фирми от ЕС с лиценз за такава дейност. Обществената поръчка се предвижда да бъде разделена на лотове, така че се очаква в утилизацията да вземат участие поне няколко фирми. Предвижданията са до края на годината да бъде извършена утилизация на поне половината от определеното за това количество боеприпаси.

Тази информация е дългоочаквана не само от експертите на Сдружението на специалистите по боеприпаси в България. Считаме, че посоката е правилна. За първи път у нас се предвижда отпускане на финансови средства от държавата и то значителна сума за осъществяването на процеса на утилизация. Остава стартирането му да се извърши така, че да се спазят общоизвестните правила и най-вече тези, свързани с екологосъобразното унищожаване на оная част от излишните боеприпаси, която трябва да бъде унищожена чрез взривяване или изгаряне. Според статистиката в бранша това са около 10-12% боеприпаси и техни елементи, основно взриватели, средства за възпламеняване и някои видове взривни вещества. За да се случи това, у нас трябва да бъде изградени или закупени стационарна или една или две мобилни станции (съоръжения) за екоогосъобразно изгаряне на тези взривни устройства и материали. Международната цена на подобни системи е около 20 млн. лева в зависимост от степента на очистване на отделяните вредни газове.


В края на ретроспекцията на случилото се през изминалия един месец от инцидента в Челопечене, трябва да се почертае, че там продължава рутинната работа на сапьори, експерти по боеприпаси, полицаи, представители на прокуратурата и обслужващ персонал и тях всички следва да ги обединява едно правило „Да се работи бавно, качествено и безопасно”.


Полк. д-р Валентин Радев, ст.н.с. ІІ ст. в Института за перспективни изследвания
за отбраната (ИПИО) към ВА "Г. С. Раковски"




Тази статия идва от Сдружение на специалистите по боеприпаси в България
http://asabulgaria.com

Адресът на тази статия е:
http://asabulgaria.com/modules/news/article.php?storyid=50