Нова книга

Дата 2008/4/25 9:00:00 | Категория: Новини

Излезе от печат първият том със заглавие "БЪЛГАРСКИ И ГЕРМАНСКИ РЪЧНИ ГРАНАТИ - история, развитие, състояние" от дългоочакваните книги за ръчни гранати.

Авторът на книгата Димитър Митев е научен сътрудник в БАН и дългогодишен редактор на популярния вестник "Всичко за оръжието".

Координати за поръчка на книгата можете да подадете на e-mail:
Цената на това уникално и богато илюстрирано издание, първо по рода си у нас, е само 20 лева с мека корица и 25 лева с твърди корици.

Рецензия за книгата от полк. д-р Валентин Радев, ст.н.с. ІІ ст. в Института за перспективни изследвания за отбраната можете да прочетете в "пълния текст" на тази новина по долу.

Сигурни сме, че всеки специалист в областта на боеприпасите ще изпита истинска наслада и професионално удоволствие от запознаването с информацията, събрана и обработена от автора и ще препоръча книгата на своите колеги.

Нека пожелаем на автора Димитър Митев да успее да отдели необходимото време и заедно с подготовката на своята докторска дисертация скоро да завърши и вторият том на това великолепно издание.

ASA Bulgaria


РЕЦЕНЗИЯ
на книгата «Българските и германските ръчни гранати» том І с автор Димитър Митев
от полк. д-р инж. Валентин Иванов
Радев, ст.н.с. II ст. в Института за перспективни изследвания за отбраната към Военна академия „Г. С. Раковски”

На читателя на специализирана литература в областта на военното дело със сигурност е известен фактът, че през годините средствата за близък бой и боеприпасите, включително ръчните гранати, са неизменно в арсенала на производителите на въоръжение по нашите земи, а през най-новата ни история те са наша тясна промишлена специализация. Заедно с това специализираният литературен пазар е беден на книги с претенцията на цялостни изследвания на вид въоръжение, боеприпаси или друга специална техника. В този смисъл, като професионално ангажиран с материята, за мен бе голям интерес да прочета ръкописа на книгата.

Книгата се чете леко и поддържа професионалното любопитство до последната страница. Отне ми повече от ден, тъй като се връщах и препрочитах неизвестни за мен факти и ги сравнявах с други от книгата.

Едно от основните достойнства на книгата е богатият илюстровъчен материал, особено полезен за литература от този род – два пъти повече илюстрации от броя на страниците, повечето с отлично качество и подробни описания на елементите от съответната схема или снимка. Избраният начин на поднасяне на разнообразната и богата информация за ръчните гранати по-нашите земи и германските образци е особено полезен както за специалистите-оръжейници, така и за любители на историческата специализирана литература и колекционерите. Това ме кара да определя книгата като историографски технически справочник.

Приятно изненадва не само последователността на изложението, следваща хронологията на събитията, белязали създаването, производството и снабдяването на българската войска, опълчение и революционни организации с ръчни гранати, но и свързването на тези събития с известни исторически личности и участието им в политическия и икономически живот на България и наши съседни страни. Това разширява значението на описателната част на техническото и технологично ниво на занаятчийството в края ХІХ и първата половина на ХХ век у нас и придава по-широк и по-значим поглед върху постиженията в оръжейното строителство по нашите земи.

Сигурен съм, че и читателите ще изпитат като мен гордост от запознаването с родни новатори - днес бихме ги нарекли изобретатели, на първите български ръчни гранати, запалки и взривни смеси, с които са ги снаредявали, на наши производители и търговци с оръжие, чиито дела увлекателно са поднесени на страниците на книгата. Това са Наум Тюфекчиев - поставил началото на бомболеярството у нас, капитан Стоян Величков - оръжеен конструктор и създател на първите български авиационни бомби със стабилизатори, с каквито бомби е бомбардиран Одрин, капитан-лейтенант Евстати Винаров - създател на ръчни гранати фитилен тип със заряд от черен барут, поставен в сферичен корпус, полковник военен инженер Симеон Добревски - създал ръчната бомба “Одрин” с чугунен сферичен корпус и др.

Авторът не се е задоволил с публикуване на издирените и подредени от него материали, а на много места ни предлага неговата гледна точка за истинността на събитията и публикуваните факти. Прецизното цитиране на използваните многобройни исторически източници и даването на допълнителна информация под черта на спорни факти или детайли от събития или описания издигат нивото на повествованието до нивото на научно изследване. Този извод се подкрепя и от представената във втората половина на книгата богата информация за различните видове и модификации на германски ръчни гранати, срещани по нашите земи. Именно в сравнението с тях може да се направи обективен анализ на състоянието и нивото на родните разработки, производство и способи за използване на ръчните гранати в периода на подем на тяхното използване по време на войните в началото на ХХ век.

Специалистите оръжейници ще получат особено удовлетворение от това да разпознаят в изобилието от информация и илюстрации на различни конструкции ръчни гранати и бомби първообразите на съвременните универсални гранати, на модерните ударни запалки, на актуалните, свързвани с терористите, импровизирани взривни устройства и ръчни гранати, даже с първообраза на “коктейл Молотов”, използван в много райони на света и днес.

Когато прелистите и последната страница на книгата пред погледа ви все още ще виждате раждането на “джобната артилерия”, както сполучливо са наричани ръчните гранати, белязано от описанието на величието на гренадирите. Като на филмова лента ще сте проследили съзряването и развитието на този вид оръжие по нашите земи в сравнение с германските образци. А внимателният читател сигурно ще е забелязал възможността за прякото приложение на описаните “ниполитни” ръчни бомби в оползотворяването на отпадните нитроцелулозни барути в процеса на утилизация на излишните боеприпаси.

Книгата “Български и германски ръчни гранати” е без аналог сред специализираната литература на кирилица и е с особена стойност за специалистите, изобретателите и учените в областта на боеприпасите и въоръжението. Тази книга, убеден съм, ще се превърне в настолен справочник не само за специалистите, но и за многобройните колекционери и любители на ръчни гранати, боеприпаси и оръжия.

За тази книга заделих вече място в моята библиотека. Направете го и вие, уважаеми читатели.

Искрено се надявам, че авторът н.с. Димитър Митев ще намери време и ще положи необходимите усилия, за да държим в ръцете си скоро и втория том на тази уникална книга.


Р е ц е н з е н т :
Полк. д-р инж. . (п) . Валентин Радев/, ст.н.с. II ст. в
Института за перспективни изследвания за отбраната


София, 12.02.2008 г.





Тази статия идва от Сдружение на специалистите по боеприпаси в България
http://asabulgaria.com

Адресът на тази статия е:
http://asabulgaria.com/modules/news/article.php?storyid=45