Повече пари за вещите лица от 2008 г.

Дата 2007/12/26 20:10:00 | Категория: Новини

Съдебните експертизи поскъпват 8 пъти

От 30 на 250 лева скача цената за труда на вещите лица

8 пъти повече ще получават вещите лица за експертизите, които правят за съда, разследващите и изпълнителните дела. (виж пълният текст) ...
ASA Bulgaria


Съдебните експертизи поскъпват 8 пъти

От 30 на 250 лева скача цената за труда на вещите лица

8 пъти повече ще получават вещите лица за експертизите, които правят за съда, разследващите и изпълнителните дела. Това става ясно от приетата от Висшия съдебен съвет наредба. 250 лв. става минималната сума, която ще се получава за криминалистични, медицински, психофизиологични, икономически, технически и др. експертизи. Досега минимумът бе 30 лв. на експертиза, а ако е много сложна, обемна и изискваща време - до максимум 60 лв. Или пък по 3 лв. на час, ако се изчислява по време.
Според наредбата за особено сложни и специфични експертизи, извършени от висококвалифицирани вещи лица, възнаграждението може да бъде увеличено до 100 %.
Ако дадено дело бъде отложено по независещи от вещото лице причини, но то се е явило, получава още 15 лв.
Когато вещото лице е служител на МВР, назначилият експертизата заплаща на вътрешното ведомство направените разходи за труд, консумативи и режийните.
Почти по всяко административно, наказателно, гражданско или търговско дело е необходимо използването на вещи лица. Експертизи се налагат при всяко транспортно нарушение, убийство или телесна повреда. Без тях е невъзможно разследването на всички документни, финансови или данъчни престъпления. Понякога се стига до тройна, петорна, седморна експертиза.
Законът не задължава съда, прокуратурата или пък следствието винаги да се съобразяват с мнението на вещите лица, но то е важно за всеки процес. ВСС заделя към 25 милиона годишно за експертизи и външните лица, които участват в процеса. Парите обаче вечно не достигат. Заради неплатени хонорари (около 1 милион за експертизи) преди години се стигна до протести на вещи лица пред правосъдното министерство. Напрежение имаше и между МВР и ВСС заради неизплатени от съдебната власт към 1 млн. лева за експертизи на Националния институт по криминалистика и криминология за 2001-2004 г.
Очакването е увеличението на тарифите да действа и като мярка срещу корупцията сред вещите лица. Преди дни експерт бе арестуван в Перник с подкуп от 400 лева, поискан, за да промени становището си по досъдебното производство по наказателно дело. Преди време експерт бе осъден заради това, че многократно завиши оценка на имоти. Наскоро пък психиатър бе арестуван по обвинение, че заради негово становище е извършена измама с имот.
Според наредбата списъците на вещите лица ще се утвърждават от специална комисия, в която ще участват главният прокурор, шефът на националното следствие и председателите на Върховния административен съд и на Върховния касационен съд. Утвърдените списъци ще се пращат на правосъдния министър, който трябва да се погрижи за обнародването им в "Държавен вестник" и за публикуването им в интернет.

В-к СЕГА от 22.12.2007 г.




Тази статия идва от Сдружение на специалистите по боеприпаси в България
http://asabulgaria.com

Адресът на тази статия е:
http://asabulgaria.com/modules/news/article.php?storyid=40