Другите за нас

Дата 2007/4/21 16:00:00 | Категория: Новини

В-к "Българска армия", БР. 16582 ОТ 11.04.2007 г.

ВМС

Флотски офицер обезвреди разнородни боеприпаси

В разстояние само на няколко дни подполковник Иван Станев - старши помощник-началник на направление "Въоръжение и боеприпаси" в Щаба на ВМС, обезвреди разнородни боеприпаси, открити в Добрич и във Варна. В района на някогашния военен авиационен завод "Хан Аспарух" бяха намерени четири такива боеприпаса: 37-мм авиационен снаряд, 120-мм мина и два 122-мм снаряда - всичките следвоенно производство. Опасните находки ...


... бяха транспортирани на безопасно място и взривени.

В гаража на съборена къща на ул. "Д-р Селимински" във варненския квартал "Максуда" бе намерен 76-мм снаряд, производство преди Първата световна война. Тъй като Варна е бомбардирана само веднъж по време на Първата световна война - на 14 октомври 1915 г. (Петковден), от руска ескадра, твърде възможно е този снаряд - тип "шрапнел", да е отзвук от това събитие.

Подполковник Станев обезврежда боеприпаси не за първи път и за това "БА" вече е разказвал на своите читатели. Флотският офицер обаче е обезпокоен от факта, че полигоните за унищожаване на боеприпаси край българските брегове на Черно море рязко намаляха. Приватизацията на каменните кариери също допринесе за това - новите собственици обикновено нямат никакво желание да съдействат на военните експерти в това отношение. А бумът на строителството в този регион е още една предпоставка за това, че такива боеприпаси ще продължат да сюрпризират неприятно и строителните предприемачи, и бизнесмените, които усвояват бивши военни обекти и територии. Не е ли време тогава да помислим за нормативен документ, в който частният бизнес да бъде задължен да оказва съдействие при унищожаването на открити в съответния район боеприпаси - характерът им не позволява нито транспортиране на далечни разстояния, нито пък обезвреждането им на море.

Атанас Панайотов

Брой посещения на документа: 70





Тази статия идва от Сдружение на специалистите по боеприпаси в България
http://asabulgaria.com

Адресът на тази статия е:
http://asabulgaria.com/modules/news/article.php?storyid=31