Нова книга

Дата 2007/2/12 20:30:00 | Категория: Новини


В края на 2006 г. излезе от печат книгата на подп. Милко Вернер "Компоненти на смесеви твърди ракетни горива". Това е книга, която безспорно запълва една празнина в областта на специализираната литература. Темата за смесевите твъри ракетни горива е с нарастваща актуалност, особено през последните години, най-вече с все по-широкото им използване като горива за маршевите реактивни двигатели на различен клас реактивни снаряди и ракети, за гориво на газгенераторите на артилерийски снаряди с увеличена далекобойност и други. Рецензия за книгата от член на Сдружението можете да прочетете в продължението на пълния текст.


Р Е Ц Е Н З И Я

на книгата "Компоненти на смесеви твърди ракетни горива" с автор подп. Милко Бернер

С голямо удоволствие се запознах с предложената ми за рецензиране книга с автор подполковник д-р Милко Бернер, отнасяща се до съвременните високоефективни смесеви твърди ракетни горива по две причини. Едната причина е, че тази книга представлява първо българско издание на събрано знание в областта на смесевите твърди ракетни горива и втората причина – е свързана с личния ми научен интерес и участието ми в синтезирането и изработването на заряди за газгенератори към снаряди с увеличена далекобойност, именно от смесево твърдо ракетно гориво.

Авторът на книгата д-р Бернер, химик и дългогодишен преподавател, е успял да обработи голям по обем информационен материал от областта на смесевите твърди ракетни горива. В списъка на използваните литературни източници, над 230 на брой, са посочени освен фундаменталните изследвания на известни и утвърдени автори като Зелдович, Орлов, Горст, Шидловский, Андреев, Орлова, Ellern, Meyer, Holzman, Cooper, Subramanan и други и конкретни изследвания на автори, полезни за насочеността на книгата, като изследванията на Марковиц и Борита, Шумахер, Блинов, Флоров, Гуревич и Озеров, Malinaq Hall и Peason, Bircumshaw и Fhillips, Bircher, Hori, Provatas, Berger и други. В книгата са посочени като източници и редица патенти, основно американски, както и актуални стандарти, свързани с ракетните горива. Използвана е и информация от над 40 англоезични източници, пряко свързани най-вече с конкретни изследвания на елементи на смесевите ракетни горива.

Книгата започва логично с кратък исторически преглед за създаването и развитието на смесевите твърди ракетни горива, като продължава с дадените по-общи данни за принципа на работа на ракетните двигатели, където тези горива са намерили най-широко приложение. Последователно с логическа връзка в отделни глави от ІІ до последната VІІ глава са разгледани отделните компоненти на смесевите твърди смесеви горива. Информацията в отделните глави е представена с необходимата последователност, взаймосвързаност и научна обоснованост. Заедно с това, без да се навлиза в теоретични обобщения и усложняване на материала, но в достатъчна степен подробно, са разгледани свойствата на отделните компоненти на смесевите твърди ракетни горива. Много добро впечатление прави коректното цитиране на използваните източници, което спомага и за бързото намиране на допълнителна информация по конкретния проблем. Би могло посочената литература да се подреди по азбучен ред, което е утвърдена практика и ще улесни търсенето на отделни автори. Много полезен, предвид многобройните химични термини и данни за компонентите на смесевите твърди горива, би било създаването на азбучен указател на термините в края на книгата, както и създаването на списък на използваните в текста съкращения, поставен в самото начало на книгата.

Достойнство на книгата е, че съчетава качествата на богат справочник за необходимите сведения за смесевите твърди ракетни и качествата на учебник за първоначално запознаване с този вид съвременни ракетни горива. Вероятно опита на автора като преподавател му е помогнал не само да представи достатъчно подробно богатия справочен материал, но и да проследи взаимовръзките между отделните компоненти и физикохимичните им свойства на смесевите твърди ракетни горива с необходимата повествователност и постепенно усложняване, характерни за учебно пособие.

Представената книга за рецензиране е завършен продукт и с успех може да бъде използвана не само като справочник от специалистите по въоръжение и боеприпаси, но и като учебник за студенти, курсанти, слушатели и курсисти, обучавани в областта на въоръжението, боеприпасите и съвременните твърди ракетни горива.


Р е ц е н з е н т :
Полк. д-р инж. …(п)..... /В. Радев/, ст. н. с. II ст.
София, 05.05.2006 г.





Тази статия идва от Сдружение на специалистите по боеприпаси в България
http://asabulgaria.com

Адресът на тази статия е:
http://asabulgaria.com/modules/news/article.php?storyid=29