За взрива в Костенец

Дата 2014/8/19 11:22:38 | Категория: Новини

В. Радев пред Фрог: В ТЕРЕМ няма специалист по боеприпаси

|
В. Радев пред Фрог: В ТЕРЕМ няма специалист по боеприпаси
Проблемът в завод ТЕРЕМ в Костенец е един-грешна кадрова политика. Това каза пред Фрог нюз бившият зам.-военен министър Валентин Радев за взрива във военния завод в Костенец.

Познавам експертите, които са там и мога да кажа, че в завода има много добри работници. Години наред те са вършели тази дейност. Ръководството, които са инженери, се подменят. В момента, с изключение само на един мой колега, няма никакъв специалист по боеприпаси. Дори директорът беше освободен от правителството на Орешарски и беше сложен човек, който не е специалист по боеприпаси. Това е единственият завод от 6-те на МО в холдинга, който се занимава с ремонт и производство на някои боеприпаси. И там няма специалист. Според мен е нарушена технологията на работа в завода. Питам се кой е подписал технологията за унищожаването на това взривно вещество, което доведе до този взрив?! Това е некомпетентно управление и липса на квалификазия в хората, убеден е Радев.

Според него това, че досега не се случил такъв инцидент като този днес е благодарение на работниците. Там си има технологии, които са утвърдени през годините. В случая, някой е предозирал количеството. Знаете, че е имало над 350 кг. взривно вещество, малко по-мощно от тротила. То е било в комплекс на някакви изделия вероятно. Ако това вещество е трябвало да се унищохи, това е трябвало да стане на по-малки количества. Там има възможност да се унищожават взриватели от 20-30 максимум до 50 гр. взривно вещество в него. А какво е станало сега-от малките количества вероятно се е предало на голямато. Така, че въпросите са два. Кой е разрешил тези боеприпаси да се унищожават там и как се е получило така, че се е взривило цялото количество боеприпаси. Това е некомпетентност. Аз нямам друг отговор, категоричен е експертът по унищожаване на боеприпаси.

Радев предлага решение на проблема. Веднъж завинаги няма как да се реши въпросът, трябва да има такава утилизация. Докато бях зам.-министър на отбраната предложих веднъж завинаги ведомството да забрави думата утилизация. Тъй като принципал на този завод е министерство на отбраната ние трябва да приключиме с тази дейност. т. е да я предоставим с обществени поръчки на този, който иска да я върши. Утилизирането трябва да се извършва някъде навън и министерството въобще да не се занимава с такива неща. Все пак някакво малко количество, каквото по всяка вероятност се е взривило в завода в Костенец, може да се утилизира и на места, които са под контрола на българската армия. Това, обаче трябва да се прави компетентно. Това е разликата. Навсякъде по света се случват такива инциденти, но не всичко трябва да бъде оставено на случайността. Трябва да има контрол и комепетентност, особено с работата, свързана с боеприпаси.

Убеден съм, че за взривовете в заводите в Челопечене и Петълъчката ще излезе истината. Има комисия, има експерти, които работят към прокуратурата, там е малко по-сложно, защото в Челопечене имаше наводнение. При разследването за взрива на Петолъчката не повярваха на вещите лица, ноложи се да бъдат сменени. Процесите са сложни, трудно е да се провери, но вървам, че рано или късон ще се разбере какво се е случило и кой трябва да понесе отговорността, заключи Валентин Радев.




Тази статия идва от Сдружение на специалистите по боеприпаси в България
http://asabulgaria.com

Адресът на тази статия е:
http://asabulgaria.com/modules/news/article.php?storyid=115