Отново взрив на газ пропан-бутан

Дата 2013/8/18 19:52:47 | Категория: Публични страници

Взрив на газови бутилки в София, 11 пострадали, мъж много тежко (обзор)

Снимки Христо Рахнев
Взрив избухна около 19,20 вечерта в китайския ресторант на бул. "Цар Освободител" срещу Руската църква в София, видя репортер на "24 часа".

Полицията отцепи района минути след инцидента, а на мястото пристигнаха пожарни и линейки за пострадалите.

По първоначална информация причината е взрив на газова бутилка, от която са избухнали и други. От ударната вълна е паднала стена, а минаващите отдолу автомобили са пострадали от отломките. На мястото на инцидента до късно снощи стояха червено пежо кабрио и фолксваген.

Назначени са експертизи, които ще доказват причините за инцидента. Не се налага евакуация на сградата. Районът ще бъде отцепен до приключване на огледите.

Пострадали са 11 души. В "Пирогов" са приети 4-мата най-тежко пострадали. 3 жени между 47 и 55 г., които са с фрактури на крайниците, и един мъж в изключително тежко състояние, който е в шоковата зала с опасност за живота.

Двама по-леко пострадали са приети във ВМА.
Дежурният в ИСУЛ д-р Евтимов съобщи, че в болницата са били откарани четирима души - всички китайци от персонала на ресторанта, които са в добро състояние. Трима са с повърхностни наранявания по главата и крайниците, прегледани са и вероятно скоро ще бъдат освободени, каза лекарят. По думите му четвъртият пострадал е жена, за която засега лекарите смятат, че има гръдна травма.



По данни на очевидци взривът е избухнал в 19,20 ч. и по чудо няма повече жертви. Около 8 на това място по жълтите павета минава и традиционното протестно шествие срещу правителството, което бе прекратено заради инцидента. Силно пострадало е и магазинчето под китайския ресторант, което предлага стоки с 10 процента отстъпка за протестиращи.

След 20,00 ч на мястото на инцидента дойдоха столичният кмет Йорданка Фандъкова и министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Там бе и директорът на дирекцията по контрол на строителството архитект Влади Калинов. Според Йовчев предстои да се изясни колко бутилки са гръмнали.

Вътре в помещението има още 14 бутилки, в момента влизат оперативна група и конструктор, който да огледа. Засега не се налага евакуация на сградата, но районът вероятно ще остане отцепен до сутринта. Не може да коментира информациите, че е повредена и конструкцията на театър "Българска армия". Според експерти причината за инцидента в центъра на столицата е взрив от газова бутилка, вследствие на което са се взривили и други газови бутилки, съобщиха от пресцентъра на МВР.




Тази статия идва от Сдружение на специалистите по боеприпаси в България
http://asabulgaria.com

Адресът на тази статия е:
http://asabulgaria.com/modules/news/article.php?storyid=110