Една година от взрива на петолъчката

Дата 2013/6/7 22:26:05 | Категория: Публични страници

Контролираните взривове край Петолъчката са заради безопасността на хората

07.06.2013 г. news_big_tumb

Местенето на боеприпасите е много опасно, населението да има търпение, призовава народният представител полковник от резерва д-р Валентин Радев, доскорошен заместник-министър на отбраната.

Спирдон Спирдонов

Злополучният взрив в база "Стралджа-Мараш" на "Берета трейдинг" преди една година още държи в страх хората в района на Петолъчката. Не само от страшния спомен и от мъката по загиналите. Контролираните взривове в района продължават, несеква и тревогата у жителите в близките Стралджа и Лозенец от нова канонада в складовете. Освен това има съмнения, че отделените газове при взривяването на боеприпасите, увреждат и се отразява пагубно най-вече на добива на грозде.

По този повод потърсихме бившия заместник-министър на отбраната полковник от резерва д-р Валентин Радев. Експертът по боеприпаси, който е ръководил не една спасителна операция, днес е народен представител. Неговото мнение е категорично, че взривовете ще продължат. Прогнозата му е „Най-малко още две години.” Там, според него са гръмнали почти толкова боеприпаси, колкото в поделението край Челопечене през лятото на 2008 г. Ние, уточнява полковникът, чистихме четири години – от 2008 до 2012 г., така ще бъде и в производствено-складовата база „Стралджа-Мараш”.

Някой, смята полковникът, трябва да обясни на хората, че взривяванията ще продължат. И това, категоричен е той, не е работа на Министерството на отбраната. Трябва да се каже, че тези контролирани взривове са да да се предпазят населението от нови жертви. Неговият съвет е да бъдат пуснати хората, докъдето е безопасно, за да видят, че боеприпасите не бива да се местят, а да се взривяват на място. Другото е много опасно. Няма и никаква отрова, успокоява Валентин Радев, тези, които се притесняват за гроздето.

Вина в армията не може да се търси, подчертава бившият заместник-министър, по повод на подписаните договори с фирмата за утилизация. Записахме го и им казахме, посочва той, че друго, освен контролирано изгаряне или взривяване, не може да се прави. Но те не го направиха. Отговорността, смята Валентин Радев, е изцяло на фирмата, която е частна и си отговаря за утилизацията. Защо сме им дали на тях? Често ми задават този въпрос. Защото дотогава работеха много добре. Така че вината е в неспазването на правилата, заявява експертът.

На 20 септември 2012 г. приключва операцията на армията „Чист хоризонт” по прочистването от невзривени боеприпаси на прилежащата територия в радиус до 3 км. от мястото на инцидента от външната страна на складова база за боеприпаси „Стралджа-Мараш” в района на Петолъчката. Задачата по прочистването е изпълнена от специализирани тактически групи в състав всекидневно до 100 военнослужещи от Сухопътни войски и 19 бр. специална техника. При операцията са разузнати и прочистени терени с обща площ 28 050 декара, като са открити общо 45 213 бр. боеприпаси и взривни остатъци. 129 бр. бойни припаси са унищожени на място, а 45 084 бр. са сдадени обратно в складова база „Стралджа – Мараш“. Във всички от посочените задачи участваха и професионалните екипи от Военна полиция и ВМА. Почистването на вътрешния район обаче, казва Валентин Радев, е работа на фирмата.

Що се отнася до сегашното състояние на складовете за боеприпаси в рамките на армията, Валентин Радев е спокоен. По негова молба два пъти са проверявани от американците. Направени са съответните препоръки и се изпълняват. Дори са предвидени определени средства.

Проблем за бившия заместик-министър обаче е охраната на складовете. Това, посочва той, ми е голямата болка. Дори има намерение да отправи питане по този въпрос до министъра на отбраната Ангел Найденов. Проблемът, според него, е свързан с обявения конкурс след падането на правителството на ГЕРБ. Ако трябва, продължава той, ще поставя този въпрос на президента, защото става дума за складове с боеприпаси.

Валентин Радев е противник на предвидената реорганизация на бригада „Логистика”. Тя бе временно спряна, но според него не бива да се извършва. Там, казва той, където не си направил подобрение, но може да го реорганизираш.

Лошото е, припомня Валентин Радев, че от 2008 до 2012 г., с изключение на 2009-а, има инциденти с боеприпаси, включително и взривяване на складове. Основната причина, според него, е слабият контрол на Служба КОС. Тук той се връща към борбата за промяна на нормативната уредба. МВР обаче не било съгласно. Тогава Министерството на отбраната отива на политиката за максимална продажба на всичко, което е предвидено за утилизация. Като народен представител, Валентин Радев ще се опита да продължи тази борба. Към 31 януари т.г. излишните боеприпаси за утилизация са 2028 т., а за търговска реализация – 4866 т. Според плана на Министерството на отбраната през 2015 г. в Българската армия трябва да има 4 000 т. излишни боеприпаси. През 2011 г. те са били малко повече от 15 000 т.

Обвинителният акт по делото срещу собственика на "Берета трейдинг" Десислав Делев и изпълнителния директор на фирмата Иван Пеев бе внесен в съда от прокуратурата в началото на април. Двамата са обвинени, че в качеството си на длъжностни лица, не са предприели необходимите мерки за сигурност при работа с взривни вещества, които се изискват по закон. Заради неспазване мерките за безопасност и сигурност е допуснато взривяване, което е причинило смъртта на трима работници и три телесни повреди други работници. Делото за взривовете в местността Мараш до "Петолъчката" бе върнато от Районен съд – Ямбол за доразследване. Васил Анастасов, който е съдия по делото, се мотивира, че в обвинителния акт не са конкретизирани като вид и количество нанесените материални щети, което създава пречка за защитата на обвиняемите. 33 тома са побрали материалите по делото, а разпитаните свидетели са над 200 души - с уточнени имена и адреси. Направени са три ДНК експертизи, три съдебномедицински експертизи и комплексна технологична експертиза, установена и стойността на нанесените щети.

Ръководството на фирмата и колектива се обединиха в изграждането паметник на загиналите трима работници Николай Гочев, Станимир Киров и Енчо Кремъков. На 5 юни, там където преди година свистяха снарядите и огнения ад изпепели всичко наоколо, днес слънцето щедро огрява гранитна плоча, обсипана с цветя. Тя е и предупреждение.
www.otbrana.com



Тази статия идва от Сдружение на специалистите по боеприпаси в България
http://asabulgaria.com

Адресът на тази статия е:
http://asabulgaria.com/modules/news/article.php?storyid=103